Тесла под истрагом због преувеличавања километраже

Танјуг
Foto: arhiva

Јужнокорејски антимонополски регулатор разматра изрицање казне америчком произвођачу електричних аутомобила, "Тесли", пошто је утврдио да је компанија преувеличала спецификације о свКорејска комисија за поштену трговину (КФТЦ) послала је извјештај "Тесли" у којем се наводи да је преувеличао километражу неких својих модела, укључујући Модел 3, чиме је прекршио Закон о поштеном означавању и оглашавању, додао је званичник из КФТЦ-а, који је тражио да остане анониман због осјетљивости ствари.

"Планирамо да одржимо главни састанак како бисмо размотрили и утврдили у којој мјери је овај произвођач аутомобила прекршио закон и одлучили о нивоу санкција", рекао је.

"Тесла" на свом веб сајту наводи да његов Модел 3 може да пређе 528 км са једним пуњењем батерије. Међутим, КФТЦ је утврдио да би домет могао да буде мањи од тога ако температура падне испод нуле.

Аналитичари кажу да би већина електричних возила генерално могла да забиљежи одређени губитак домета по хладном времену.

Поред тога, КФТЦ такође одмјерава да ли да изрекне казне "Тесли" због невраћених депозита купцима који су отказали онлајн куповину. У Јужној Кореји "Тесла" тражи од купаца да уплате депозит од 100.000 вона (84 долара) приликом онлајн наруџбине аутомобила, али депозити нису враћени након отказивања поруџбине, пренијела је новинска агенција Јонхап.

У "Тесли" нису одмах били доступни за коментар, када их је контактирао Ројтерс.

ојим батеријама, рекао је данас Ројтерсу један званичник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана