Тесла и Panasonic заједно граде гигафабрику

Агенције
Тесла и Panasonic заједно граде гигафабрику

Компаније Тесла Моторс и Panasonic потписале су уговор о изградњи "гигафабрике" у којој ће се производити литијум-јонске батерије за погон електричних аутомобила. Најављено је да ће до 2020. фабрика годишње испоручивати тржишту батерије чији укупни капацитет износи 50 гигават сати.

Уговором је предвиђено да Тесла обезбjеди земљиште, инфраструктуру и изградити постројења, док ће Panasonic снабдијевати фабрику литијум-јонским ћелијама за производњу батерија, и опремити погон потребним машинама и алатима.

У почетку. Panasonic ће ћелије за батерије израђивати у својој фабрици у Јапану.

Два партнера очекују да ће максимално смањити трошкове израде батерија захваљујући оптимизацији производног процеса и планираној масовној производњи. У каснијој фази производња ће бити још јефтинија јер ће се израда ћелија за батерије премјестити из Јапана у "гигафабрику", чиме ће се уштедети на трошковима транспорта, паковања и ускладиштења.

Оснивач и власник Тесла Моторса, Илон Маск, раније је изјавио да ће фабрика бити еколошки прихватљива и да ће за напајање користити обновљиве изворе енергије - соларну и енергију ветра.

"Биће то погон који ће практично имати нулту емисију када је ријеч о загађењу средине, а у оквиру фабрике биће изграђено и постројење за рециклажу", казао је тада Маск.

До 2020. фабрика ће запошљавати око 6.500 радника и имаће капацитет потребан за снабдијевање батеријама бар пола милиона возила колико Тесла планира да производи на годишњем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана