Тата Нано: Нула звијездица на тесту безбједности

Aгенције
Тата Нано: Нула звијездица на тесту безбједности

Јефтини индијски аутомобил показао је катастрофално лоше резултате на независном тесту безбједности који је организовао британски Global NCAP.

Како пише британски Гардијан, приликом припреме аутомобила за тест-судар, радници су били веома забринути како ће тестирање проћи, не толико због Тате Нано, колико због скупоцjених тест-лутака које су постављали у возило.

Наиме, ове лутке које су конструисане да својим димензијама, структуром и масом симулирају карактеристике одраслог човjека, са мjерним инструментима коштају око 100.000 евра, што је педесетак пута више од цијене модела који се овог пута нашао на тесту.

Да је било разлога за забринутост, показује видео снимак симулираног тест-судара:


Резултати су били поражавајући, па је Тата Нано добио оцијену "нула" када је ријеч, како о безбједности одраслих путника, тако и дјеце, за коју не постоји могућност уградње дечијег сједишта.

Један од разлога за овако лош резилтат је што Global NCAP за тестирање бира основну варијанту сваког модела који се испитује, што значи да Нано који је коришћен на тесту није имао ваздушне јастуке. Ипак, као што се види и на снимку, недостатак ваздушних јастука није једина брига индијског произвођача. Проблем лежи у слабости структуре читавог аутомобила.

"Захваљујући лошој структури возила, ризик од повреда опасних по живот је увећан. Осим тога, оваква структура аутомобила чини га неподесним за уградњу ваздушних јастука", каже се у саопштењу Global NCAP-а.

Тест фронталног судара изведен је при брзини од 64 km/h, која је уобичајена и код сличних испитивања која спроводе EuroNCAP или амерички IIHS. Међутим, како је објавио Global NCAP, модел Нано није успио да прође ни минималне безбједносне стандарде који су прописани у Великој Британији, на тест-судару при нешто нижој брзини која је износила 56 km/h.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана