Свјетска премијера: Ford Focus за 2019.

Глас Српске
Свјетска премијера: Ford Focus за 2019.

Ford је објавио фотографије и техничке детаље нове генерације модела Focus.

Произвођач је представио нови Focus у луксузној верзији Vignale, као и са спортским ST-line пакетом, а по први пут овај аутомобил имаће и "крос" варијанту под ознаком Active.

Осим хечбека са 5 врата, Ford је открио и изглед новог Focusа каравана.

Поред новог дизајна спољашњости и унутрашњости, Focus четврте генерације добио је и нове, модерне технологије.

Аутомобил је постављен на Fordову нову, Ц2 механичку платформу, захваљујући чему је повећан користан простор у кабини, али и унапређена безбjедност путника, док су аеродинамичке карактеристике побољшане, што је утицало и на смањење потрошње.

Међуосовинско растојање је порасло за 53 мм у односу на актуелну, 3. генерацију, а са друге стране, смањени су препусти каросерије преко предње и задње осовине.

У Fordу тврде да је торзиона крутост (отпорност на увијање каросерије) новог Focusа унапређена за 20% у поређењу са претходним моделом.

Компанија се похвалила и да је отпор ваздуха хечбек верзије смањен на 0,273. Поред тога, постигнуте су уштеде у маси возила - у неким варијантама и за 88 кг - што је уз побољшање аеродинамике допринело смањењу поторшње горива и ЦО2 емисије за 10%.

Ford Focus за 2019. опремљен је бројним најсавременијим технологијама и системима асистенције који унапређују безбjедност у вожњи.

Међу њима су адаптивни темпомат са "стоп&го" функцијом, систем за препознавање знакова ограничења брзине и технологија која помаже возачу да одржи ауто у оквирима саобраћајне траке којом се креће.

Такође, нови Focus опремљен је побољшаним Fordовим системом адаптивних фарова.

Овај систем у стању је да подеси и прилагоди свијетлосни сноп прије наиласка аутомобила на кривину, раскрсницу или кружни ток. У томе му помаже и предња камера која покрива простор од 65 метара испред возила.

Ту су још и "haead-up" дисплеј, унапређени систем помоћи приликом паркирања, упозорење на пjешаке и бициклисте на путу...

Списак технологија и система који су доступни у новом Focusу обухвата још и детекцију аутомобила у мртвом углу, упозорење на наилазак возила са стране у раскрсници, задњу камеру, систем аутоматског кочења након удеса како би се предупредили секундарни судари и упозорење на вожњу једносмерном улицом у недозвољеном смjеру.

У кабини новог Focusа централно и доминантно мjесто заузима осмоинчни екран мултимедијалног уређаја, који се налази на врху средишње конзоле.

Опремљен је Fordовим Sync 3 системом, као и функцијама Android Auto и Apple CarPlay које омогућују повезивање са возачевим смартфон уређајем.

Поред тога, нови Focus има уграђен бежични пуњач за смартфон.

Возачу су на располагању и гласовне команде које може да користи за контролисање бројних функција и садржаја, укључујући аудио систем, клима уређај и навигацију.

Међу опцијама које нуди Focus 4. генерације је и премијум B&О Play звучни систем од 675 вати, са 10 звучника и сабвуфером.

Моторизација

Када је ријеч о бензинској понуди, на располагању је 1.0 EcoBoost, у варијантама са 85 кс, 100 кс и 125 кс, као и 1.5 литарски EcoBoost у верзијама са 150 кс и 182 кс, који су пре свега намењени за луксузне Vignale и ST-Line моделе.

Што се тиче дизелаша, у понуди ће бити јединице од 1.5 и 2.0 литра. Мањи мотор биће на располагању у опцијама са 95 кс и 120 кс (у оба случаја максимални обртни момент је 300 Nm).

Дволитраш испоручује 150 кс и 370 Nm.

Мотори могу бити упарени са шестобрзинским мануелним или новим, осмостепеним аутоматским мијењачем.

У појединим верзијама новог Focusа доступна је технологија деактивирања једног цилиндра у вожњи ради уштеде горива.

Почетак продаје на европском тржишту заказан је за јесен, а према првим подацима, почетна цијена у Великој Британији износиће 17.930 фунти (око 20.500 евра), што је за 2.000 фунти скупље актуелног Focusа у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана