SUV возила нису толико безбjедна колико се мисли

Aгенције
SUV возила нису толико безбjедна колико се мисли

Откако је 2012. године амерички Институт за безбjедност на путевима (IIHS) увео симулацију судара са малим преклапањем, вjера у поједне моделе који су се до тада сматрали веома безбjедним озбиљно је пољуљана. То се најприје догодило лимузинама угледних свјетских произвођача, а сада су на ред дошла и SUV возила.

IIHS срушио је још један мит када је ријеч о безбједности аутомобила. Многи купци SUV модела одлучују се за набавку ове врсте возила јер постоји општеприхваћено мишљење да су она веома безбједна.

SUV модели, а поготову они већих димензија, својом робустном појавом уливају додатну сигурност онима који се у њима налазе. Такође, због своје висине, у директном судару са другим, мањим возилима, SUV се неће "подвући" испод аутомобила са којим се сударио и тако додатно угрозити животе путника у кабини.

Ипак, када се ова врста возила подвргне IIHS тесту судара у непомичну препреку са малим преклапањем површина (аутомобил удара у препреку са 25% површине предњег дијела возила, брзином од 64 km/h), резултати нису охрабрујући:

Укупно је тестирано девет SUV модела средње величине који су доступни на америчком тржишту, а само два су добила задовољавајућу оцену "добар" (Chevrolet Equinox и GMC Terrain), док је резултат који је постигла Toyota Highlander оцијењен као прихватљив.

Осталих шест модела: Jeep Grand Cherokee, Toyota 4Runer, Ford Explorer, Kia Sorento, Мазда CX-9 и Хонда Пилот, нису добили прелазну оцијену.

IIHS сматра да су тестови судара са малим преклапањем корисни јер указују произвођачима гдје су гријешили када је ријеч о безбједности њихових модела. Користећи резултате тестова овог института, ауто-компаније већ раде на унапређењу безбједности аутомобила.

Како су при судару са малим преклапањем прошили модели који су до сада тестирани, можете да погледате овјде, а у наставку можете да видите снимке тестова неколико SUV модела средње величине:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана