Субару произвео 15 милиона боксер мотора

Агенције
Субару произвео 15 милиона боксер мотора

Субару је обиљежио својеврстан јубилеј - у погонима јапанског произвођача за пола вијека израђено је 15 милиона такозваних боксер мотора.

 

Једна од првих асоцијација на аутомобиле марке Субару јесу специфични мотори са хоризонтално постављеним цилиндрима који се налазе један наспрам другог.

Боксер мотори имају своје предности због којих овај произвођач аутомобила не одустаје од њихове употребе већ скоро 50 година - ниско тежиште, које доприноси бољој стабилности у вожњи, и мирнији рад са мање вибрација:



Власник бренда Субару, компанија Fuji Heavy Industries (FHI), почела је да производи четвороцилиндричне алуминијумске боксер мотора давне1966. године за потребе модела Субару 1000, а ова врста мотора и данас покреће све путничке аутомобиле марке Субару, укључујући и оне са погоном на дизел.

Најновији јубилеј у производњи боксер мотора обиљежен је само мјесец дана пошто је је Субару објавио да је са производних трака сишао 14-милионити аутомобил ове марке са симетричним погоном на сва 4 точка (SAWD).

Први Субару који је имао овај погон био је модел leone 4WD Estate из 1972. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана