Што је топлије то је већи губитак: Колико пада домет ЕВ?

GS
Foto: X.com

Веома често се причао о губитку домета електричног или плуг-ин хибридног аутомобила током хладног времена, али недостатак ефиканости повезан с топлотом такође не треба подцјењивати.


За оптималан рад батерије вањска температура мора бити између 15 и 25 степени а испод, као и изнад тих параметара, дио енергије троши се на одржавање температуре у нормалном радном распону. Тада се троши много енергије (зависно о температури), а на смањивање домета утиче и укључивање клима уређаја како би одржали кабину возила на температури коју желите.

Студија стручњака из Рекурента (www.recurrentauto.com/se) ослонила на податке из око 7.500 електричних возила и показала да губитак домета у случају врућине може бити и до трећине укупног домета.

Рекурентово статистичко праћење почиње на температури од 24 °Ц и показују да на овом нивоу батерија аутомобила још не губи домет, али већ код 27 °Ц, домет почиње поступне да се "топи". Уз благи губитак домета који износи 2,8% у почетку, затим 3,5% на 29 °Ц. Дакле до испод 30 °Ц то је још разумно, а вјеројатно и не толико упадљиво јер би се на примјер, домет од 450 км смањио на 434 км на 29 °Ц. Када се крене даље од тога, ствари се погоршавају, а распон д‌јеловања електричног аутомобила пада све оштрије. Тако би губитак на 32°Ц износио 5%, порастао би на 15% на 35°Ц и до 31% на 38°Ц! То значи, да од почетних 450 км домета аутомобил сада прелази 310 км.

Топлота утјече на домет електричних аутомобила, а чини се да је инциденција и даље нижа љети него зими. Осим тога, овај податак може бити врло различит зависно о аутомобилу, неки од њих опремљени су топлинским пумпама, које смањују оптерећење високонапонске батерије, преноси РевијаХак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана