Стижу наранџасте гуме?

Aгенције
Стижу наранџасте гуме?

Посљедњих неколико деценија процес производње и тестирања гума није се много промјенио. Међутим, увођењем новог, естетски и функционално оријентисаног метода, више пута награђивани дизајнери Гао Фенглин и Зхоу Буџи на путу су да помјере границе у овој области.

У питању је технологија код које се гуме боје у наранџасто, а ако гумарска индустрија комерцијализује овај метод, улице би за коју годину могле да буду пуне шарених гума.

Осим дозе естетике, њихова метода прије свега има практичну црту. Наиме, један такав пнеуматик производио би се као и било која друга, обична црна гума, али са наранжастим газећим слојем.

Како се газећи слој троши, наранџаста боја постепено ишчезава, а власнику возила постаје јасно да је вријеме да замени гуме. Осим што ће овај сегмент обојене гуме дати до знања возачу када се газећи слој потроши, он ће му помоћи и да лакше примјети евентуална оштећења на гуми.

Када им је постављено питање практичности ове гуме, дизајнерски двојац рекао је да ће нова обојена гума моћи да пређе око 20.000 километара, прије него што њен обојени слој нестане. Наравно, све то зависи од стила вожње, састојака смјеше газећег слоја и одржавања гуме.

Идеја двојице дизајнера помогла би подизању свијести о сигурности на путу, с обзиром да се многи возачи једноставно не разумију у технологију гума или их једноставно то не занима. Они најчешће само намонтирају гуме и забораве на њих.

Дубина шаре је само један у низу кључних питања када је ријеч о сигурности пнеуматика. Зато гуме треба често контролисати, бар док не стигне нова обојена гума која ће свакако олакшати овај посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана