Стигао је нови краљ електричних аутомобила: Први Rolls-Royce на струју има три тоне

ГС
Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce улазак на тржиште електричних аутомобила ради на себи својствен начин.

Они то једноставно могу приуштити, односно могу бити сигурни да ће од својих поклоника лако извући пар стотина хиљада евра за огроман електрични купе од непуне три тоне.

Конкретно, Spectre тежи 2.975 кг, што га тренутно чини једним од најтежих продукцијских аутомобила на тржишту. Наравно, Spectre није мали ауто, па размак између осовина износи чак 3.210 мм.

Носећа конструкција је алуминијумска, али терет огромне батерије није могуће сакрити.

Батерија масе 700 кг је фини баласт у поду возила, а са капацитетом већим од 100 kWh омогућава аутономију у вожњи од солидних 520 км, по WLTP-у.

Електрични погон производи 585 КС и 900 Нм, што очигледно у РР-у сматрају довољним за задовољење апетита будућих власника, али и неких основних стандарда марке.

Уосталом, компанији струја није страна јер је Чарлс Ролс још прије више од 120 година размишљао о електричном аутомобилу. Те 1900. године купио је електрично возило и остао опчињен осјећајем у вожњи лишеном буке, вибрација и смрада.

На папиру до 100 км/ч стиже за 4.5 секунди, али то је у аутомобилу овог калибра заиста мање битно.

Да, Spectre јесте брз, али треба га доживјети више попут друмске верзије неке луксузне јахте, баш као што асоцира изглед задњег дијела аутомобила.

На дизајн не треба трошити речи. Довољно је рећи - чиста класика, али и никад шира предња маска са ЛЕД осветљеним.

И да, свјетла су двострука, гдје су дневна изузетно танка, а главна скривена испод њих. Рецепт је то који је недавно представио BМW и није најбоље прошао код критичара. Овдје ће вјероватно проћи.

Споменимо још две посебности. Прва је да је славна статуа "Spirit of Ecstasy" дотјеран како би изгледала динамичније, модерније, па и спортскије.

Друга је да је Spectre први Rolls-Royce након готово 100 година који се стандардно вози на 23-инчним точковима.

Што се тиче цијене, она би требало да буде негдје између Cullinana и  Phantoma, па би 380.000 евра за старт била реална процјена, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана