Стигао је: Мерцедес S класе Coupe

Aгенције
Стигао је: Мерцедес S класе Coupe

Само пар дана након што је прва фотографија Мерцедеса S класе Coupe обишла свијет, њемачки произвођач и званично је представио ово возило. Осим прегршт фотографија, објављене су и спецификације и технички детаљи аутомобила.

Насљедник CL класе, напрестижнијег и најлуксузнијег Мерцедесовог купеа, дугачак је 5.027 мм, широк 1.899 мм и висок 1.411 мм.

Међуосовинско растојање је 2.945 мм, а купцима ће бити понуђен са алу фелнама чије су димензије 18 до 20 инча.

Дизајн спољашњости је већим дијелом преузет од истоименог концепта који је Мерцедес поредставио на сајму аутомобила у Франкфурту.

Ентеријер је за нијансу мање футуристички у поређењу са концептним возилом и доста подсјећа на лимузину S класе, прије свега по изгледу и садржајима централне конзоле и дигиталној инструмент табли.

Ипак, кабина купеа је више спортски оријентисана, па је умјесто двокраког конзервативног волана на његово мјесто дошао трокраки, спортски засјечени управљач, а аналогни часовник који је у лимузини заузимао средишњу позицију на централној конзоли, уклоњен је.

Позади има мјеста за двије особе које ће сједети у засебним, комфорним сједиштима.

Возачу је осим два велика екрана, једног на коме се очитавају инструменти, и другог, који припада мултимедијалном систему, доступан и "head-up " дисплеј, који најважније параметре вожње пројектује на вjетробрански стакло.

Мерцедес S класе Coupe опремљен је и побољшаним Magic Body Control системом ослањања, које се аутоматски прилагођава условима пута. Основна идеја је да се путницима пружи максимална могућа удобност у вожњи, без обзира колико је подлога по којој се аутомобил креће неравна.

Систем функционише уз помоћ специјалне камере инсталиране иза вjетробранског стакла која снима конфигурацију пута испред возила. На основу прикупљених података, систем врши анализу пута и у делићу секунде аутоматски подешава ослањање аутомобила и прилагођава га путу по којем се возило креће.

Код купеа, систем је додатно унапређен и омогућава благо нагињање аутомобила у кривинама, како би слично возачу мотоцикла или скијашу који скреће, на путнике дjеловала мања бочна сила.

Систем функционише при брзинама од 30 до 180 km/h.

На почетку продаје, Мерцедес S класе Coupe биће понуђен купцима у верзији S500 са 4.7 литарским V8 мотором који производи 455 кс (335 kW) и 700 Нм максималног обртног момента.

Услиједиће и друге варијанте, укључујући и S63 AMG Coupe који ће испод хаубе имати 5.5 литарски V8 са 593 кс (436 kW) и 900 Нм.

Мерцедес С класе Coupe имаће премијеру пред женевском публиком, почетком марта, а у продају стиже половином 2014. године, када ће бити позната и цијена овог аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана