Стигао је: Голф 7 ФОТО/VIDEO

Агенције
Стигао је: Голф 7 ФОТО/VIDEO

Голф седме генерације имао је свјетску премијеру у уторак 4. септембра на свечаности у Националној галерији модерне умјетности у Берлину.

Премијера сваког новог Голфа важан је догађај у аутомобилском свијету, с обзиром да је ријеч о водећем аутомобилу у својој класи, али и једном од најпродаванијих модела у свијету.

Претходна генерација Голфа најпродаванији је аутомобил у Европи у 2011. години, са готово пола милиона продатих јединица, а за 36 година, кроз досадашњих шест генерација, пут до својих власника нашло је више од 29 милиона Голфова.

Однос према овом моделу код љубитеља аутомобила у Србији је посебан. Креће се од преувеличаног обожавања, па до ирационалног ниподаштавања.

И док се на нашим путевима у највећем броју још увијек возе или "котрљају" Голфови 2, 3. или 4. генерације, свијет је поздравио долазак седмог по реду издања зачетника "голф класе".

Када погледају прве фотографије Голфа VII, и његови љубитељи, али и дежурни критичари, пронаћи ће адуте којима ће поткрепити своје тезе о овом аутомобилу.

Да, нови Голф и даље одише конзервативним дизајном и да, он се из даљине свакако може забуном побркати са претходном генерацијом.

Али, овдје је ипак ријеч о новом аутомобилу, можда не толико по својој спољашњости, колико по ономе што се налази испод каросерије.

Дизајн новог Голфа у приличној мјери заснован је на његовој претходној генерацији. Генерално гледајући, заобљене линије са Голфа VII, на седмици су постале "оштрије", односно четвртасте.

То се најпре уочава на предњем дијелу аутомобила, фаровима, хауби и криллима. Слично је и са задњим браником и стоп свјетлима.

Нови су и неки наизглед неприметни детаљи, попут одвојеног троугластог комада стакла на прозору предњих врата, који се налази тамо гдје се на аутомобилима старијих генерација налазило лептир стакло.

У сваком случају, неке елементе дизајна Голфа VII тек ћемо откривати у данима и седмицама које долазе.

Голф VII порастао је у дужину за 56, а у ширину за 13 мм, док је сада нижи за 28 мм. Преведено у димензије, аутомобил је дугачак 4.255 мм, широк 1.799 мм, а висок 1.452 мм.

Продужено је и међуосовинско растојање, које износи 2.637 мм, за шта је заслужна потпуно нова MGB (Modularer Querbaukasten) платформа, на којој су већ конструисане нове генерације Аудија А3 и Seata Leon.

Већа је и запремина пртљажника, и то за 30 литара, тако да Голф VII располаже са 380 литара корисног простора у гепеку.

Значајне промене учињене су у кабини новог Голфа, који је купцима доступан у три новоа опреме.

Већ у основном Трендлине пакету као стандард добија се клима уређај, електроподизачи прозора и украсни металик детаљи.

У средњем пакету Comfotline, рецимо, доступан је нови мултимедијални систем са екраном осjетљивим на додир, кожом обложени управљач, систем за детекцију умора код возача, паркинг сензори, 16 инчне алу фелне...

Највиши Highline, стандардно доноси луксузне додатке и врхунску опрему, а да поменемо само украсне детаље од хрома, ксенонске фарове, 17 инчне алу фелне, и квалитетне Alcantra материјале у ентеријеру.

Нови Голф има и неке напредне сигурносне системе, па тако као стандард и систем аутоматског кочења након судара, који спречава даље кретање и евентуалне секундарне ударе аутомобила, након иницијалнног судара.

Волксњаген је за нови Голф припремио палету унапређених бензинских и дизел погонских агрегата.

Сви мотори стандардно су опремљени стоп/старт уређајем и системом за регенерацију енергије кочења.

У почетку, доступна су два бензинска и два дизел мотора. Основни 1.2 литарски TSI развија 85 кс уз просечну фабрички декларисану потрошњу од 4,9 л/100 км.

Снажнији 1.4 литарски TSI има чак 140 кс, али и могућност деактивације два цилиндра, када не постоји потреба за њиховим ангажовањем. Волксњаген каже да ће нови Голф опремљен овим агрегатом трошити свега 4,8 л/100 км.

Слабија дизел верзија имаће испод хаубе 1.6 литарски TDI са 105 кс и просjечном потрошњом која износи 3,8 литара горива на 100 пређених километара. Уз то, овај модел има декларисану CO2 емисију од 99 г/км.

Јачи дизелаш опремљен је 2.0 литарским TDI мотором са 150 кс. Ова верзија према подацима из волксњагена трошиће 4,1 л/100 км.

Поред ове четири верзије, нови Голф ће у понуди имати и BlueMotion модел чија ће емисија угљен-диоксида износити свега 85 г/100 км, а просjечна потрошња 3,2 л/100 км.

Прво представљање Голфа VII на некој сајамској манифестацији догодиће се већ крајем септембра када ће са овим аутомобилом моћи да се упознају посjетиоци ауто-салона у Паризу.

Према ранијим најавама, нови Голф наћи ће се у продајним салонима у новембру 2012, а почетна цијена у Њемачкој износиће 16.975 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана