Стиг тестирао - косилицу

Aгенције
Стиг тестирао - косилицу

Возити аутомобил брзином од 209 km/h није нимало безазлено. Шта тек онда рећи за косилицу за траву која је у стању да јури овако брзо?

У јуну смо објавили вијест да су се Хонда и Топ Геар удружили у настојању да направе најбржу косилицу на свијету. У изради овог возила учествовао је и Хондин партнер у такмичењу British Touring Car Championchip, Team Dynamics.

Основни циљ је да се обори свjетски рекорд који тренутно држи Bobby Clevekand и тим Gold Eagle, чија косилица за траву је 2010. достигла брзину од 155,35 km/h.

Хондина косилица је у међувремену завршена и подвргнута првим тестовима, а екипа Top Geara већ ју је возила брзином од око 160 km/h на стази Circuit de Charade у Француској.

Пројекат је започет са косилицом Хонда HF2620, у коју је касније уграђена нова, посебно направљана шасија, док је серијски мотор замjењен 1.0 литарским агрегатом из Хондиног VTR Firestrom мотоцикла, који производи 82 kW/112 кс.

Уграђено је и ново, спортско ослањање као и специјални точкови са quadа. Простор који на косилици служи за одлагање покошене траве, искоришћен је да се у њега смjести резервоар за гориво, као и додатни хладњак.

Остале модификације обухватиле су и специјално направљени шестостепени преносни систем са ручицама за промjену брзина на управљачу, Cobra спортско сjедиште и дjелове управљачког система из модела Morris Minor.

Интересантно је да упркос томе што су због малог клиренса са косилице уклоњена сjечива, возило и даље може да обавља своју првобитну функцију захваљујући алтернативном механизму који погоне два електромотора. У Хонди тврде да је захваљујући модификацији косилица у стању да сjече траву при брзинама до 24 km/h, што је двоструко више него што је то могла да ради оригинална машина.

"Највећи инжењерски изазов приликом конструисања био је да се задржи оригинални изглед косилице на којој је заснована и способност да и даље ради оно за шта је намjењена - да коси траву, а да истовремено буде у стању да постигне зацртану брзину и управљачке способности спортског возила", изјавио је Петер Крола из Хондиног тркачког британског партнера, Team Dynamicsa.

Погледајте како се Стиг снашао на тркачкој стази за управљачем косилице. Видео је дио Top Gear Speed Week специјала у коме учествују разни спортски аутомобили:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана