Шта урадити када вам вода поплави ауто?

Агенције
Шта урадити када вам вода поплави ауто?

Поплаве у Србији и сусједним земљама нажалост однијеле су људске животе. Они коју су успјели да се у посљедњем тренутку спасу испред водене стихије, иза себе су оставили поплављене куће, имовину, аутомобиле...

Иако ће праве размјере штете моћи да се процијене тек када се вода повуче са поплављених подручја, многи власници аутомобила мораће да се помире са тим да су њихова возила тотално уништена, док ће неки успијети да уз мање или веће поправке оспособе свој ауто. У случају да је ваш аутомобил макар и дјелимично био под водом, најбитније је да се обратите сервисерима и стручним особама и да не покушавате ништа на своју руку, ако се у то не разумијете.

Након што се вода повуче, брига о аутомобилу многима неће бити на првом мјесту листе приоритета. Ипак, у једном тренутку власници ће морати да сагледају у каквом стању се налази њихово возило.

Најприје је потребно утврдити колико дубоко је аутомобил био у води. То се може одредити на основу трага прљавштине и блата који је вода оставила на спољашњости али и у унутрашњости возила када се повукла. Ако вода није прешла изнад доње ивице врата, односно централног дијела точкова, аутомобил би требало да буде у реду.

Ипак, и у таквим случајевима најбоље би било да вам неко ко је стручан провјери да ли је са мотором и електриком све како треба прије него што га покренете. Иако ћете жељети да што прије стартујете мотор и провјерите да ли ради, ако је вода продрла у његову унутрашњост, окретањем кључа можете направити још већу штету.

У случају да је ауто био поплављен у нивоу изнад доње ивице врата, вода је вјероватно продрла у унутрашњост возила и начинила одређену штету на аутомобилу. Када отворите врата, такође по траговима можете видјети до ког нивоа је вода ушла у кабину, чак и ако се у међувремену повукла.

Ако је ваш аутомобил каско осигуран, прије него што било шта предузмете, назовите осигуравајућу кућу и распитајте се каква је процедура у оваквим случајевима и какве су ваше опције у погледу надокнаде штете. Било би добро да фотографишете ауто у стању у каквом сте га затекли након поплаве.

Онима који сматрају да имају довољно знања да се сами упусте у отклањање штете која је настала на аутомобилу, стручњаци савјетују да након повлачења воде сачекају 24 сата да се вода колико-толико оциједи. Од помоћи ће бити топло и сунчано вријеме које нас очекује у наредним данима.

Ако је ауто био дубље у води она се сигурно увукла у сваки његов дио. У таквој ситуацији најрањивији су мотор, електроника, електричне инсталације...

Прије било каквог рада на возилу, потребно је скинути акумулатор. Сматра се да је она електроника која је имала напајање све вријеме трајно оштећена, док електронски дијелови који нису под напоном када је мотор искључен, можда могу бити спасени. У сваком случају, савременији аутомобили, који имају више електронике, рањивији су од оних старије производње.

Било да се аутомобилом бави мајстор или власник који је за то стручан, у зависности од нивоа поплаве, биће потребно дјелимично или потпуно раставити возило. Када је у питању електроника, сваки дио треба извадити ван аутомобила и добро осушити. Прије поновног повезивања, све контакте треба напрскати одговарајућим контакт спрејом.

Треба провјерити и да ли је вода ушла у фарове и стоп свијетла. Ако јесте, биће потребно и њих извадити и осушити. Што се тиче мотора, чак и ако није радио у тренутку када је аутомобил поплављен, потребно је да се изврши његова детаљна провјера, отварање и чишћење. Такође, треба потпуно испразнити и резервоар са горивом, јер је могуће да је вода продрла и у њега.

Струја и вода се баш и не слажу, па треба преконтролисати и по потреби промјенити електричне инсталације, јер у случају неког проблема, касније током вожње могу изазвати пожар на возилу.

Аутомобили, посебно они новије производње, изузетно су комплексни и састоје се од бројних механичких компоненти, покретних и непокретних дијелова. У зависности од тога до ког ниво је продрла вода, треба извршити и контролу хладњака, преносног система, система ослањања... којима ће такође бити потребно чишћење, подмазивање, а можада и замјена одређених дијелова.

Након механичких, електронских и електричних компоненти, на ред ће доћи ентеријер возила. Већина аутомобила има тапацирунг дуж читавог пода, у пртљажнику, вратима... Сједишта се такође састоје из више слојева, а вода је сигурно натопила и оне најдубље.

Због свега тога, најбоље је унутрашњост аутомобила раставити док се не дође до лима, јер чак и када се површински слојеви осуше, могуће је да се влага задржи у дубљим слојевима и "џеповима" и да касније изазове буђ и корозију. Прије враћања у аутомобил, дијелове ентеријера потребно је дубински опрати и дезинфиковати.

Власници аутомобила чије осигурање покрива и штету од поплаве, могу да очекују да им она буде надокнађена. Ипак, већина возача нема такву врсту осигурања. У случају већег оштећења возила, треба добро процијенити колико ће коштати да се аутомобил доведе у исправно стање и да ли се тај трошак уопште исплати у односу на вриједност и старост возила.

Приликом процјене, треба имати у виду да чак и када се аутомобил оспособи, на њему се тек касније током експлоатације могу појавити разни "скривени" проблеми који су настали управо због тога што је био поплављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана