Шта све треба проверити на аутомобилу послије зиме?

Агенције
Шта све треба проверити на аутомобилу послије зиме?

Иако је припрема аутомобила за зимске услове на путу нешто на шта возачи знатно више обраћају пажњу, не треба занемарити ни провјере које би требало обавити у прољеће, када су дани вожње по снијегу и леду већ иза нас.

Свака зима оставља траг на вашем возилу, без обзира да ли је била блага као ова посљедња, или нешто оштрија. Прије свега, у случају да то већ нисте до сада учинили, потребно је да темељно оперете ауто у перионици или код куће, ако имате могућности да то урадите на адекватан начин, са млазом воде под високим притиском.

Вожња по путевима који се посипају сољу и на којима зими настаје знатно већи број "ударних" рупа утиче прије свега на стање каросерије и система ослањања, а ниске температуре ваздуха и корозија на контактима на правилан рад и вијек акумулатора. Прољеће је период када се враћамо на љетње гуме које нисмо користили неколико мјесеци, па је важно испитати и њихово стање.

Због свега наведеног, али и других фактора, препоручује се да у овом периоду године аутомобил подвргнете пост-зимском прегледу, како бисте му осигурали што дужи животни вијек, али прије свега ради сопствене безбједности.

Гуме

У случају да возите на гумама за сва годишња доба и да у прољеће не мијењате пнеуматике на вашем аутомобилу, битно је да провјерите њихово стање након зимског периода.

Преконтролишите у каквом је стању газна површина и избаците из шара ситне каменчиће који су се ту заглавили током зимске вожње, када се поједини путни правци (нарочито у планинским предјелима) посипају ризлом. Код вулканизера можете да провјерите да ли је газни слој гуме подједнако истрошен, али и у каквом су стању фелне, да нису негдје оштећене услијед преласка преко рупа на путу, што може довести до неправилног пријањања гуме и испуштања ваздуха.

Ако имате два комплета пнеуматика монтираних на фелне, једне за зиму и друге љетње, преконролишите притисак и по потреби их допумпајте кад их мијењате. У случају да то радите код вулканизера, он ће се побринути да буду прописно напумпане.

Провјера трапа и система ослањања

Ако приметите да ваш аутомобил заноси у једну страну током вожње, потребно је да провјерите стање трапа, који је захваљујући већ постојећим, али и новим рупама које су се на нашим путевима појавиле послије снијега и мраза, био на удару током зиме.

Реглажа или центрирање трапа је процес подешавања углова точкова тако да су они нормални у односу на подлогу, односно хоризонталну раван, и међусобно паралелни. Сврха оваквог подешавања је боље држање правца аутомобила на равном путу и дужи животни вијек гуме.

Ако вам се предње и задње гуме троше неуједначено, али и ако вам возило заноси у једну страну током вожње, то може указивати на неправилно центриран трап. Тада је потребно центрирати или предњи трап или сва четири точка, зависно од типа аутомобила и ситуације. Такође, ударне рупе зими додатно "троше" ослањање вашег аутомобила, па стање овог система можете преконтролисати код свог мајстора који вам одржава возило.

Акумулатор

Хладно зимско вријеме нарочито утиче на акумулатор који услијед дуготрајне изложености мразу може постати мање поуздан, а овај проблем постаје израженији што је акумулатор старији.

Ако је старији од четири године и ако приметите да мотор дуже "вергла" приликом паљења, најбоље је провјертити стање акумулатора код аутоелектричара и по потреби га замјенити, како вас не би издао на љето, када одете на одмор и када сте далеко од куће.

Лимарија

Након темељног прања каросерије како би се потпуно уклонили трагови соли, при чему посебно треба обратити пажњу да доње дијелове возила, унутрашњост блатобрана и подвозје, провјерите да ли су се током зиме на каросерији појавила дубинска оштећења у облику рупица или огреботина која треба санирати како би се спречила корозија.

Ово је веома важно учинити код старијих возила која су због лошије антикорозивне заштите осјетљивија.

Ветробранско стакло

Каменчићи који се током зиме налазе у већој количини на путу, могу лако оштетити шофершајбну, а да ви то и не примјетите. Ако пронађете такво оштећење, санирајте га што прије у неком сервису који се бави репарацијом вјетробрана на аутомобилима, јер се оно с временом шири, па ћете у једном тренутку бити принуђени да замјенити читаву шофершајбну, што није ни мало јефтино.

Одржавање ентеријера

Иако унутрашњост вашег аутомобила током зиме није била директно изложена спољним утицајима, у том временско периоду више се прљају патоснице, под и пресвлаке...

Ако примјетите да је ентеријер вашег возила превише запрљан, прољеће и први топли дани идеални су да одвезете возило на дубинско прање и вратите му некадашњи сјај.

Поред свих наведених ставки, ако ових дана из било ког разлога возите аутомобил на сервис, није на одмет да вам мајстор преконтролише и друге битне компоненте на возилу, попут кочног система или каишева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана