Шта нуде FIAT 500L Living и FIAT 500L Trekking?

Aгенције
Шта нуде FIAT 500L Living и FIAT 500L Trekking?

FIAT је у четвртак на свечаности у Крагујевцу, али истовремено и у Италији, одржао промоцију два нова модела, 500L Living и 500L Trekking, који ће се овог љета наћи у продајни салонима. Тим поводом, објављени су технички детаљи и нови сет фотографија ова два аутомобила.

Италијански произвођач наставио је реализацију свог плана да купцима понуди широку палету модела у оквиру породице "500". У питању су два нова аутомобила различитог карактера, али са истим заједничким корјенима који се, као и код стандардног модела 500L, налазе у FIAT-у 500.

Италијанска компанија FIAT 500L Living описује као "аутомобил који се обраћа различитим циљним групама, популацији која тражи нешто ново - склад између функционалности и дизајна, са флексибилношћу коришћења и простором за низ интересовања, а без потребе за компомисима на рачун стила."

Са опцијом додатног трећег реда сједишта, ново возило представља најкомпактнији MPV модел са 5+2 сjедишта у својој категорији - дугачак је 435 цм, широк 178 и висок 167 цм.

Упркос томе што је 20-ак цм краћи у односу на караване из "C" аутомобилског сегмента, 500L Living пружа пространост у кабини, али и велики капацитет пртљажника, који у верзији са 5 сjедишта износи од 560 литара (задња сjедишта помjерена скроз уназад), до 638 литара (сjедишта максимално помjерена напред).

Такође, други ред сjедишта и сувозачево сjедиште могу се потпуно склопити. То значи да купац може да има равну површину за утовар у читавој дужини путничке кабине (2,6 метара), зарад оптималне употребе унутрашњости, а корисна запремина достиже 1.584 литра.

Платформа пртљажника може се подешавати на три нивоа, одвајајући ломљиве од тешких предмета, чисте од прљавих, кабасте од малих предмета. Теретни одjељак је опремљен и џеповима и кукама, што омогућава безбjедан и уредан транспорт било ког предмета.

Код 5+2 конфигурације сjедишта, модел 500L Living задржава носивост од 168 литара, када је свих седам сjедишта у функцији.

Могућности за подешавање сjедишта такође доприносе удобности и комфору у кабини. Сjедишта се могу подешавати на свим шинама, на 8 различитих начина, почевши од возачевог сjедишта које као стандард нуди и потпуно заваљен наслон, а има и опцију електричног гријања и подешавање висине и лумбалног дијела, по потреби.

Сувозачево сједиште је опремљено склопивим сточићем на леђима, који нуди корисну површину на коју се могу одложити предмети као што је торба или лаптоп рачунар.

Други ред сједишта има склопиви наслон за леђа у односу 60:40, а може се подешавати у 12 положаја, са средњим наслоном за руке као опцијом.

Приликом појављивања на тржишту, FIAT 500L Living биће понуђен са једним бензинским мотором, 0.9 TwinAir Turbo са 105 кс, као и са два турбо-дизел мотора, 1.6 MultiJet II са 105 кс и 1.3 MultiJet II са 85 кс, који је доступан и са Dualogic, роботизованим аутоматским мијењачем.

Иначе, бензинац и слабији дизелаш стандардно су опремљени петостепеним мануелним мењачима, док је за 1.6 MultiJet II резервисан мjењач са шест брзина.

У FIAT-у посебно истичу снажнији турбо-дизел који омогућава аутомобилу да од 0 до 100 km/h стигне за 12,2 с уз максималну брзину од 180 km/h. Уз то, овај агрегат у комбинованом режиму према фабричким подацима просечно троши 4,5 литара/100 км, уз емисију 117 г CO2 /км.

Смањењу потрошње и емисије издувних гасова доприноси и аеродинамичност модела 500L Living, с обзиром да коефицијент отпора ваздуха износи 0.30.

Од јесени, избор мотора биће употпуњен и 0.9 TwinAir Turbo мотором који ће имати могућност погона на метан. Овај агрегат недавно је освојио награду "Најбољи еколошки мотор 2013. године, а већ је доступан на моделима Панда и 500L.

Линија модела 500L Living обухвата две конфигурације, Pop Star и Lounge, обије са по 5 или 7 седишта, 19 боја каросерије (укључујући 11 двобојних комбинација) и 6 конфигурација ентеријера, 15 различитих типова алу-фелни и раткапни.

Поред тога, FIAT 500L Living нуди додатну опрему, као што је кожни ентеријери, интегрисан навигациони систем и задња камера која олакшава кретање уназад.

Што се тиче другог новог FIAT-овог модела, 500L Trekking, који је у јуну промовисан у спортско-рекреативном центру "Милан Гале Мушкатировић" у Београду, он се од стандардног FIAT-а 500L издваја већ на први поглед по изгледу спољашњости.

У питању су додаци карактеристични за такозване "cross" аутомобиле, попут заштитних елемената на доњем дијелу каросерије, браницима, луковима око точкова и на сајтнама.

С обзиром да је замишљен као рекреативно возило које ће често силазити са асфалта, Trekking има и више подвозје и то за 10 одсто у односу на FIAT 500L, што као резултат даје клиренс од 145 мм.

У унутрашњости, нова тканина за сједишта долази са умецима од еко-коже. Купци ће моћи да бирају између двије комбинације: тамно сиве тканине са кожним умецима која асоцира на ентеријер теренца, или црне тканина са бијелим умецима, која аутомобилу даје урбанији изглед.

FIAT 500L Trekking производиће се у седам различитих боја каросерије - Cappuccino беж, Cinema црна, Мода сива, Gelato бела, Toscana зелена, Amore црвена и, најновија, Sorrento жута – у комбинацији са црним или бијелим кровом, што укупно чини 17 могућих комбинација.

Кључно својство FIAT-а 500L Trekking је Traction+ систем (укључен у стандардну опрему) који побољшава ослањање на неравним, клизавим површинама. У FIAT-у кажу да је он уједно и јефтинији и има мању емисију издувних гасова у односу на конвенционални погон 4×4.

Traction+ систем користи напредан хардвер који је присутан на аутомобилима опремљеним са ESC функцијом, али представља много више од просте надоградње основног система.

Контролна јединица користи посебне алгоритме за контролу и управљање кочионим системом како би електронски стимулисала самоблокирајући електромеханички диференцијал. Оптимизован софтвер и чињеница да се сила примењује преко редовног (хидрауличког) кочионог система, чини дејство система напреднијим у односу на конвенционалне системе.

Овај систем нуди и предност много мање тежине, а укључује се помоћу прекидача на инструмент табли и може да ради на брзинама до 30 km/h.

Када било који од погонских точкова има ниско, или нулто ослањање, контролна јединица опажа проклизавање погонског точка и даје команду хидрауличком систему да закочи точак са слабијим ослањањем, на тај начин пребацујући погон на точак који се јаче ослања на пут.

То олакшава управљање возилом, одржава стабилност правца и контролу и обезбjеђује оптималну вучу, чак и на неравним теренима са слабим ослањањем.

 

На захтjев, у 500L Trekking се може уградити и City Brake Control систем, који је недавно освојио Euro NCAP Advanced награду за безбjедност.

City Brake Control уређај, при брзинама испод 30 km/h, у зависности од одређених параметара као што су динамика возила, угао управљања, положај и притисак на папучицу гаса – може да допринесе да се у потпуности да избегне судар, или да минимализује посљедице неизбјежног судара.

FIAT 500L Trekking биће доступан, зависно од тржишта, са слиједећим моторима: 1.4 16в са 95 кс, 0.9 TwinAir Turbo са 105 кс, 1.6 MultiJet II са 105 кс и 1.3 MultiJet II са 85 кс (такође у са опцијом Dualogic аутоматског мењача).

Нови интернет сајт

Интересантно је да је поводом шестог рођендана обновљеног FIAT-а 500 италијански произвођач покренуо нови глобални интернет сајт (fiat500.com) посвећен породици модела 500. Сајт представља комплетну понуду, од првог члана из 2007. године до два најновија модела, 500L Living и 500L Trekking.

У питању је вебсајт дизајниран за iPad који се може претраживати и преко PC платформи, а намjењен је превасходно таблет уређајима. Његов дизајн дозвољава да истражујете портал на једној страни, откривајући све моделе и верзије у асортиману породице 500 преко два велика бочна подменија који приказују конфигурације, боје, моторе, фелне и ентеријер са одговарајућим детаљима.

Након почетног покретања у јулу, други, потпунији сајт ће бити доступан у октобру, уз значајан број интерактивних одjељака и уз магазин који ће бити посвећен свијету модела 500.

Како је објавио Танјуг, почетна цијена FIAT-а 500L Living са пет сједишта и дизел мотором биће 13.650 евра, док је за најјефтинији 500L Trekking са бензинским мотором потребно издвојити 13.900 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана