Штa Нијемци мисле која марка аутомобила je најквалитетнија, а која најисплативија

Г.С.
Штa Нијемци мисле која марка аутомобила je најквалитетнија, а која најисплативија

Врло занимљиво истраживање направили колеге из њемачког Ауто Билда, а ријеч је о истраживању имиџа појединих аутомобилских марки. Они су, наиме, тражили своје читаоце да одређену констатацију - примјера, је ли ова марка спортска или ради ли ова марка поуздане аутомобиле - придодају марки за коју мисле да се констатација највише односи.

Ријеч је, дакле, о потпуно личном мишљењу читалаца, не неким тачним подацима, али је можда управо зато истраживање занимљивије. С обзиром на то да је већина гласача била из Њемачке, логично је да су њихови домаћи произвођачи прошли нешто боље, међутим утолико више вриједе гласови које су добиле стране марке. Па прођимо кроз неке најзанимљивије категорије.

За констатацију "Ова је марка најуспјешнија у ауто-спорту" највише је људи одабрало Mercedes, њих чак 84%. На другом је мјесту Porsche, а трећем Ауди. Хонда, која ради на доминантни мотор Формуле 1, тек је на 5. мјесту и за њу је гласало тек 37% гласача.

У категорији "Ова марка ради најспортскије аутомобиле" побједу је с чак 93% гласова однио Porsche. Слиједи BMW и, занимљиво, Abarth. Како ексклузивне малосеријске марке нису биле у конкуренцији, не чуди да је Алфа Ромео на високој 4. позицији, али зато није јасно како је у Топ 10 дошла Тесла.

Занимљиви су резултати и када је ријеч о моторима. Тако читаоци Ауто Билда кажу да најспортскије моторе ради BMW, околину најприхватљивије Тесла, али најштедљивије Vokswagen! Очито је углед Голфа дизела у Њемачкој још итекако јак. Када је ријеч о најбољима у категоријама хибридни, plug-in хибридни и електрични аутомобили, побјеђују Toyota, Mercedes и Тесла.

На питање која марка има најбољу технологију, одговор је гласача био BMW, а испред Тесле и Mercedesа. У Топ 10 су још Toyota, Hyundai и Волво.

Toyota ни међу Топ 10 најпоузданијих

Јако је занимљива категорија "Ова марка има најпоузданије аутомобиле". Овдје је побједу однио Ауди, али само с пар промила предности испред BMW-а и Mercedesа. Toyota је овдје на високом 4. мјесту, а Волво је пети. Шведска је марка високо и у категорији "Ова марка ради најсигурније аутомобиле", али тек на 3. мјесту. На прве су двије позиције Mercedes и BMW.

И коначно, кренимо на најважније категорије, а то су квалитета, дизајн, однос цијене и квалитете те укупни поредак, јер управо у тим категоријама имамо и највише изненађења.

Код квалитете побиједио је Porsche испред њемачког премиум "светог тројства", а пети је Волво. Невјероватно како је једина јапанска марка у Топ 10 Lexus, и то с резултатом од 51%. У категорији дизајна још нешто необјашњиво: побиједио је Abarth испред фаворита Алфа Ромеа и Porscheа. С обзиром на то да има само два модела и да су оба деривати модела других марки, овај је одабир њемачких читалаца потпуно бесмислен.

Коначно, смислени је одабир у категорији односа цијене и квалитете гдје је побиједила Дација, испред Шкоде и SsangYongа те још двије корејске марке, Hyundai и КИА. 

А када се све збројило и одузело, још једно изненађење: одмах иза Porscheа који је очекивани укупни побједник, нашла се Сеатова спортска марка Cypra. Трећа је Шкода, четврти Ауди, а пети Abarth, који је прешишао и Mercedes и BMW и Vokswagen. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана