Шта нам поручују промјене у звуку мотора

Г.С.
Foto: pixabay

Звук мотора много тога може најавити па је добро пратити његов рад и аудитивне сигнале које шаље. По њима ћете одредити генерално здравствено стање пацијента, односно реаговати на вријеме ако дубоки дизелски баритон постане тенор.

Шалу на страну, ово су неке промјене у раду мотора, а на вама је да их чујете на вријеме и пробате дешифровати узроке. Најбоље је одмах звати сервис. Појаве ли се упозорења на инструментној плочи, односно укључе ли се контролне лампице, обавезно користите приручник за возило и провјерите о којем се проблему ради па потом контактирајте сервисере, пише ревија.хак.

Мотор као да ради с пола снаге

Можда је жута лампица која најављује крај испоруке горива догорјела или, једноставније, можда сте остали без бензина.
Промјене у ритму рада мотора и губитак снаге

Велика је вјероватност да имате проблема са системом паљења код бензинског мотора и требало би да што прије контактирате серАуто, Мотор,вис и пријавите о чему се ради. Врло често трепери и лампица за контролу издувних гасова (жуте боје). Није препоручљиво возити такав аутомобил јер би могла настати велика штета на мотору.

Снажни ударци у мотору

То није добар знак, а узрок би могао бити мањак уља у мотору који је вјероватно настао озбиљнијом механичком неисправношћу у мотору. Станите с возилом на равној подлози и провјерите ниво уља. Ако је испод минимума назначеног индикатором на контролној шипки, долијте уље. Међутим, то је често краткорочно рјешење. Ако сте присиљени возити и немате другу могућност, наставите… Али било би најбоље да су се возило превезе у сервис јер даљом вожњом могу настати велика оштећења.

Неконтролисани раст обртаја мотора

Промјена брзина навише након сваког убрзања и мотор неконтролисано одлази у високе обртаје. Проблем би могла бити спојка, а то би могло значити да је треба замијенити. Припремите се на доста новца за санирање овог озбиљног квара. Спојка може бити истрошена, а један од узрока је и неисправно возачево кориштење спојке.

Мотор се не жели покренути

Овај звук је најлакше чути јер га карактерише звук тишине. У том случају велика је вјероватност да у акумулатору нема струје.

Громовити звук

Нагло наступање дубоког громовитог звука може бити изазвано пуцањем рђавих издувних цијеви које нису на вријеме замијењене. Такво возило требало би хитно одвести на сервис јер може доћи до много озбиљнијих проблема.

Кратко лупање и брзо гашење

Кратка лупа мотора попраћена брзим гашењем мотора може бити повезана с нередовитим одржавањем ременског система који је дотрајао. Пазите, нису увијек пређени километри услов за замјену ремења него и старост ремења, а сами дијелови коштају око пет посто од укупне цијене, односно штете која би могла настати на мотору.

Звиждање мотора

Звукови звиждања код дизелских мотора могу упућивати на квар лежајева турбо пуњача. Овај квар још је попраћен густим димљењем на издувној цијеви, губитком снаге мотора, наглим трошењем уља, а чест узрочник је нередовно мијењање моторног уља. Такође, могући су и мањи кварови који се јављају звиждањем, као што су пукнуће турбо цијеви па је присутан јаки шум код продора ваздуха.

Није увијек проблем у неисправности мотора

Ако звук настаје приликом кретања возила могу бити проблеми у трансмисији, овјесу или кочницама. Понекад звукови могу бити застрашујући, као на примјер јако стругање, а извор буке може бити заглављивање каменчића између диска и лима. У том случају можда има помоћи, покушајте кратко напријед - назад покретати возило јер тако се некад каменчић успијева избацити из точка. Ако ова метода не успије, требаће позвати теренског техничара или превести возило у сервис да сервисер скине точак и прегледа извор проблема.

Са зимским данима знају у моторни простор доћи глодари и разни кућни љубимци због топлине мотора. Могуће је и заплитање тих животиња у ременски систем па приликом покретања мотора може доћи до чудних звукова. Све то може оштетити мотор.

Глодари знају припремати зимницу у топлом мотору увлачећи у усисне цијеви орашасте плодове које мотор може усисати приликом рада и изазвати механичка оштећења мотора која такође могу бити попраћена чудним звуковима, такође често могу бити и прегризене инсталације у моторном простору које могу узроковати чудан рад мотора или немогућност покретања мотора. Препорука је да избјегавате зими паркирати возило у близини контејнера с мијешаним отпадом. У његовој близини, због одбачене хране, увијек има глодара.

Пазите, погрешно одабрано гориво приликом пуњења горива у резервоар може узроковати јако кликтање мотора попраћено бијелим димом и укљученим разним упозорењима и лампицама мотора, а вама ће се чинити као да ће се мотор распасти. Препорука је: чувајте рачун од горива. Тако је најлакше утврдити да ли је извор проблема погрешно точење горива.

Шта учинити?

Пренос звука путем мобилног уређаја вашем сервисеру и неће бити од неке помоћи, а описивање звука још теже па ће се често јавити потреба да техничар изађе на терен. Било која промјена у звуку мотора заслужују пажњу и заустављање возила на сигурно мјесто које не смета саобраћају те контактирање стручног особља, пише ревијахак.хр.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана