Шта кад се мотор вашег аутомобила прегрије?

Vijesti.me
Шта кад се мотор вашег аутомобила прегрије?

"Постоји трик који би возач могао да искористи у хитним случајевима: укључити гријање у кабини возила на максимум"

Чак иако сте убијеђени у исправност свог аутомобила, изненађења су увијек могућа. Једна од честих непријатности за возаче у љетњем периоду је прегријавање мотора, које се обично дешава у врло незгодним моментима, на примјер када са породицом путујете према мору или другој туристичкој дестинацији. Шта да радите ако вам се деси овакав пех?

"Врло је важно да возач реагује брзо и правилно, да не би дошло до тешких посљедица, чак и до потпуне хаварије на мотору", казали су нам у "ПСЦ Кнежевић", иначе овлашћеном сервису за Пежоова возила.

"Прије свега, возач ни у ком случају не треба да занемари када казаљка мјерача температуре воде пређе уобичајену тачку радне температуре мотора", упозоравају механичари. "Никако не смијете да дозволите да она уђе у црвену зону. Зато баците на њу поглед с времена на вријеме, посебно током врелих дана, када је ризик од прегријавања највећи".

Посљедице немара могу да буду врло скупе. Први је на удару заптивка (дихтунг) главе, а након ње интерни дјелови мотора. "Сама замјена дихтунга код новијих возила може да вас кошта 200 до 300 еура, јер се тада мора обрађивати и глава мотора", кажу у сервису.

Највеће пријетње за пораст температуре су гужве на путу или спора вожња у колони, када нема довољно протока спољашњег ваздуха који би циркулисао кроз хладњак. Наравно, код потпуно исправног возила ни ово не би требало да представља проблем, али су ово ситуације када и најситнији проблем у расхладном систему изађе на видјело.

"Код новијих аутомобила се ријетко догађа да прсну цријева, а најчешћи разлози за прегријавање које смо ми примијетили, макар код пежоа, су термостат и релеји који регулишу укључивање вентилатора хладњака", кажу у сервису "Кнежевић.

Ако примијетите да мотор почиње да се прегријава, одмах треба да зауставите возило и да охладите машину, савјетују стручњаци. Потражите погодно мјесто за заустављање и одмах угасите мотор, јер у том тренутку нема ни дашка вјетра који би га хладио, па он убрзано развија топлоту. У већини новијих возила, од 2004. године, пумпа расхладне течности и вентилатор раде чак и након гашења мотора што помаже хлађењу.

Када се мотор охлади и евентуално долијете расхладну течност, можете поново да пробате лагано да наставите. Држите око стално на казаљци, и ако мотор почне поново да се прегријава, морате да се зауставите и поновите поступак или да зовете шлеп-службу.

"Постоји трик који би возач могао да искористи у хитним случајевима: укључити гријање у кабини возила на максимум. Ово је врло непријатно по путнике, али ћете тако одвести одређену количину топлоте из мотора, што може да вам помогне да стигнете до првог сервиса", кажу механичари.

Не сипајте воду по мотору

Након што прекинете рад мотора и обезбиједите мјесто заустављања, отворите хаубу и пустите да се мотор охлади. Ако вам на памет падне идеја да ћете брже охладити машину тако што ћете по њој просути хладну воду, одмах одустаните од ње.

Температурни шок који би услиједио би могао да доведе до пуцања блока мотора или кутије мјењача. Након 15 минута можете да провјерите да ли у систему фали расхладне течности и да по потреби долијете воде.

Ако примијетите да негдје помало цури, повременим доливањем ћете можда успјети да се пребаците до најближег сервиса. Пажња: не отварајте чеп боце за расхладну течност док је мотор врућ, јер врела вода под притиском може да проузрокује опекотине. Лагано одврћите чеп помоћу неке крпе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана