Шта је то ексклузивност у аутомобилској индустрији?

Агенције
Шта је то ексклузивност у аутомобилској индустрији?

Приликом куповине аутомобила имућнији клијенти очекују да осим врхунског возила за свој новац добију и нешто што се зове ексклузивност. Ексклузивност се мјери цијеном аутомобила, али и бројем произведених возила. Због тога многи произвођачи најскупље моделе израђују у ограниченим серијама, иако би могли да продају и много више примјерака.

 

Тако је, на примјер, McLaren одлучио да производњу свог P1, који кошта милион евра, ограничи на 375 аутомобила.

LaFerrariјем, чија је цијена око 1,3 милиона евра, моћи ће да се похвали свега 499 власника, док ће Porsche израдити симболичних 918 примjерака модела 918 Spyder.

Ferrari је отишао корак даље. Како би очувао ексклузивност бренда, одлучио је да цjелокупну годишњу производњу свих модела из своје понуде ограничи на 7.000 аутомобила.

Још један италијански произвођач чији аутомобили доносе престиж својим власницима намjерава да учини нешто слично. Један од челника Масератија, Умберто Мариа Цини, најавио је да ова компанија у будућности неће продавати више од 75.000 аутомобила годишње, како би задржала ексклузивност.

И док за Ferrariјем постоји потражња која премашује зацртаних 7.000 аутомобила, Масерати је још увијек далеко од наведеног броја. Да би било какво ограничење производње уопште имало смисла, биће потребно да ова компанија најприје достигне амбициозне циљеве које је себи наметнула.

Италијани се надају да ће већ 2015. успијети да продају 50.000 возила, а 2018. године и свих 75.000. Према званичним подацима, Масерати је у 2013. купцима широм свијета испоручио 15.400 аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана