Шта доноси нови Мерцедес C класе на пољу безбjедности?

Б92
Шта доноси нови Мерцедес C класе на пољу безбjедности?

Мерцедес је уз помоћ Михаела Шумахера демонстрирао неке од безбjедносних система и технологија које ће се уграђивати у нову генерацију модела C класе.

Мерцедес је почетком године ангажовао Шумахера како би помогао компанији у развоју безбjедносних система и технологија. Иако је његова улога прије свега да промовише скуп нових технологија (Inteligent Drive) које се уграђују у Мерцедесове аутомобиле, возачко искуство једног таквог аса свакако доприноси унапређењу и усавршавању система безбjедности.

Сарадња седмоструког шампиона Формуле 1 и њемачке компаније у области безбједности путничких аутомобила, настављена је тестирањем и демонстрацијом сигурносних система на Мерцедесу С класе за 2014:

Међу системима којима ће бити опремљен Мерцедес С класе за 2014. су Collison Prevention Assist Plus, Distronic Plus у комбинацији са Steering Assist и Stop&Go Pilot системима, затим Pre-Safe Breake, Breake Assist Plus, Active Blind Spot Assist и Active Lane Keeping Assist систем.

Collision Prevention Assist Plus

Овај систем при брзинама изнад 7 km/h активира звучни сигнал који указује на опасност од судара са возилом које се креће испред. У случају да возач не реагује на вријеме, или да не притисне кочницу довољно снажно, систем је програмиран да аутоматски закочи возило.

Осим тога, када се аутомобил при брзинама већим од 30 km/h превише приближи возилу које се креће испред, систем визуелним сигналом даје до знања возачу да је преблизу другом аутомобилу.

Нови систем је пројектован тако да реагује при брзинама чак до 200 km/h. Ако због превелике брзине кретања није у стању да потпуно заустави аутомобил прије судара, он ће ипак својом активацијом допринети да се посљедице судара минимизују, кажу у Мерцедесу.

Collision Prevention Assist Plus активира се и приликом наиласка на непокретну препреку или заустављен аутомобили, и то при брзинама до 50 km/h.

 

Distronic Plus у комбинацији са Sterring Assist и Stop&Go Pilot системима омогућава возачу да задржи одговарајуће, безбjедно растојање у односу на возило испред, чак и у условима саобраћајних гужви и при честом стани-крени режиму вожње. Технологија обухвата и могућност благих корекција правца кретања возила како би се избjегао бочни контакт са другим возилима у саобраћају.

Pre-Safe Breake функција обезбjеђује аутоматско кочење у случају наиласка на пjешака или заустављено возило, прије свега у условима градске вожње, у случају да возач не реагује на вријеме и не закочи аутомобил. При брзинама до 50 km/h, систем је у стању да заустави аутомобил прије контакта, док код брзина 50-70 km/h ублажава посљедице удара.

Breake Assist Plus у кобинацији са Cross-Traffic асистенцијом појачава силу кочења ако систем процjени да је возач недовољно јако притиснуо папучицу, како би се избjегао евентуални судар. Систем се активира и у случају ако друго возило наилази с бока, као што је то случај на раскрсницама и укрштањма са другим саобраћајницама.

Active Blind Spot Assist активира звучно и визуелно упозорење на присуство другог возила у мртвом углу и спречава евентуални бочни контакт корекцијом правца кретања и кочењем.

Active Lane Keeping Assist систем упозорава возача вибрацијом волана у случају да аутомобил пређе точковима у суседну траку. Ако возач на ово не реагује и аутомобил пређе линију која раздваја двије саобраћајне траке, систем коригује правац кретања и по потреби кочи возило како би се оно задржало унутар своје траке.

Ово су само неке од технологија којима ће бити опремљен нови Мерцедес С класе, кажу у тој компанији. Више техничких детаља биће познато након његове премијере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана