Шта Daimler и Bosch замjерају Тесли?

Aгенције
Шта Daimler и Bosch замjерају Тесли?

Након Сједнињених Држава, компанија Тесла Моторс наставила је да проширује мержу својих суперпуњача по западној Европи, како би власници Модела С могли да користе своје аутомобиле и на дужим путовањима. Ипак, овим потезом нису сви задовољни.

Власник марке Мерцедес, Daimler, и произвођач дијелова за ауто-индустрију, компанија Роберт Bosch, замјерају америчком произвођачу електричних аутомобила што брзи пуњачи које инсталира дуж европских путева нису стандардизовани, већ их једино могу користити власници Тесла аутомобила.

Двије њемачке компаније заступају становиште да станице за пуњење возила на електрични погон треба да буду стандардизоване тако да могу да их употребљавају возачи свих врста и типова електромобила.

"Будућност лежи у стандардизацији, као што је то сада случај са бензинским станицама", каже шеф развоја компаније Daimler, Томас Вебер.

"Пуњачи треба да служе свим корисницима електричних возила, не само због смањења трошкова у изградњи инфраструктуре, већ и зато што је то погодније за саме купце електромобила", објашњава он.

Извршни директор компаније Bosch, Волкмар Денер, изјавио је да "нема никаквог смисла да сваки произвођач поставља сопствену мрежу пуњача коју ће моћи да користе само власници аутомобила одређене марке".

Тесла Моторс је у јануару отворио четири станице за брзо пуњење Модела С на путу између Минхена и Келна, на којима власници овог аутомобила могу допунити батерије за 30-ак минута.

Компанија планира да у 2014. прошири мрежу пуњача у Њемачкој, како би покрила половину површине ове земље. Станице које су постављене у Њемачкој дио су мреже од 14 суперпуњача који се налазе широм Европе.

Daimler тренутно на тржишту купцима нуди два електрична модела, Smart ForTwo Electric Drive и Мерцедес Б класе Electric Drive. Оба возила су прије свега намијењена за краће релације, а не за дужа путовања, као што је то случај са Теслом С.

Интересантно је и да оба модела њемачке компаније користе батерије које производи Тесла Моторс, у коме Daimler има 4,3 одсто власништва.

Иначе, пуњење батерија на брзим пуњачима за власнике Тесле С је бесплатно, а америчка компанија већ је инсталирала мрежу суперпуњача у САД, уз чију помоћ је Моделом С могуће прећи са једног на други крај континента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана