Шта Американцима смета на FIAT-у 500L?

Агенције
Шта Американцима смета на FIAT-у 500L?

У најновијем истраживању поузданости модела који се продају на тржишту САД, које је спровео Consumer Reports (CR), аутомобилска марка FIAT заузела је посљедње мјесто на листи 28 брендова. Анкета је показала и да је FIAT 500L најлошије пласирани аутомобил од 248 модела који су обухваћени овим испитивањем.

Када се појавио на америчком тржишту,FIAT 500L добио је солидне оцјене на тестовима, а иако се истицало да се производи у Србији, и то у граду у коме се израђивао и злосрећни Yugo, ова два модела нису довођена у (негативну) везу.

Међутим, након нешто више од годину дана, колико је присутан у продајним салонима у САД, FIAT 500L заузео је неславно, посљедње мјесто у годишњем истраживању Consumer Reportsa, организације која тестира и упоређује производе на америчком тржишту и која има утицаја на одлуку купаца приликом набавке аутомобила.

CR је листу најпоузданијих модела формирао на основу искустава преко милион власника аутомобила у САД

Да ли се то историја понавља када је реч о аутомобилима који се из Србије извозе на тржиште САД?

Најпре, треба видети шта је то што Consumer Reports замера моделу 500L. У закључку њихове студије наводи се да FIAT 500L има проблематичан мултимедијални систем (Christleров UConnect уређај) и лош мjењач.

Што се тиче мjењача, FIAT у 500L за америчко тржиште уграђује искључиво аутоматски мjењач са дуплим квачилом.

CR је још у октобру 2013, приликом првог тестирања модела 500L, имао озбиљне примjедбе на трансмисију и навео да је мjењач "ужасан" и да "не испоручује снагу равномjерно у свим степенима преноса".

Жалбе на лошу трансмисију практично су потврђене у марту 2014, када је FIAT управо због могућег квара на мjењачу био принуђен да са тржишта САД и Канада повуче око 20.000 примjерака модела 500L.

У саопштењу поводом повлачења аутомобила наведено је да су поједини возачи на својим возилома имали проблем са избацивањем мjењача из "П" позиције. Такође, код неких возила мjењач уопште није реаговао на задату команду или је реакција била успорена.

Осим мjењача, CR те 2013. није имао веће замjерке на 500L, а објављено је да је ријеч о "практичном аутомобилу занимљивог изгледа, за који ће неки рећи да је лијеп, а други да је ружан".

Такође, похваљен је велики простор у кабини упркос томе што возило релативно малих димензија за америчке појмове.

Проблем са мјењачем заиста може бити велика препрека за бољу продају FIAT-а 500L у САД, с обзиром да су, управо због једноставности коришћења, возачи у тој земљи навикли на аутоматске мјењаче и посљедње што им је потребно јесте да он не функционише како треба.

У испитивању CR-а, мултимедијални системи су генерално издвојени као највећи недостатак на најновијој генерацији модела аутомобила који су доступни у САД, и то није само проблем FIAT-а (и Christlера), али је на моделу 500L посебно наглашен.

Можда је мултимедијални систем из угла просjечног возача у Србији занемарљива ставка на аутомобилу, али у Сједињеним Државама то очигледно није случај. Тамошњим потрошачима је веома важно да им је у возилу доступно што више садржаја са смартфон уређаја и интернета и да могу да им приступе на лак и једноставан начин.

За групацију FIAT Christler Automobiles (FCA), истраживање коју је спровео CR поражавајуће је и због тога што су 4 посљедња мјеста на листи 28 марки заузели њихови брендови: Dodge, Ram (пик-ап камионети марке Dodge који се воде као посебан бренд), Jeep и најзад FIAT, док се Christler као ауто-марка налази на 22. позицији.

Због таквог резултата, шеф контроле квалитета у Christlerу, Doug Bettsс, практично је био принуђен да поднесе оставку у сриједу.

Иначе, на листи најпоузданијих аутомобилских марки и модела, коју је Consumer Reports објавио у понедјељак, прво место је заузео Lexus (најбољи модел је хибрид CT 200х), друга је Тоyота (такође са хибридом, Priusом C, као најбоље пласираним моделом у гами), а трећи је још један јапански бренд, Мазда (њен најбоље оцjењен модел је нова "шестица").

Интересантно је да је Мерцедес заузео веома лоше 25. место, а његов по поузданости најслабије пласирани модел у САД у 2014. био је CLA.

Корисници овог аутомобила су се пожалили да се у њему у вожњи чује "шкрипање и звецкање", као и на неке проблеме са мотором и електриком, и лош аудио уређај.

Испитивање које у периоду од 12 мjесеци спровео Consumer Reports обухватило је власнике 1,1 милион аутомобила (248 различитих модела и 28 ауто-марки) у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана