Српски лки авион хит на тржишту

РТС
Српски лки авион хит на тржишту

Краљево - Цијена лаког авиона који се производи у Краљеву незнатно је већа од цијене мало бољег луксузног аутомобила и зато је потражња све већа.

Ипак, иако има и атрактиван производ и купце, Фабрика послује на граници рентабилности, преноси РТС.

Да би се направио један лаки авион потребно је мјесец дана. Чак ни тада се авион не испоручује купцима. Прије тога треба урадити низ тестова на земљи и у ваздуху.

У летачки картон сваког авиона уписано је барем 50 сати налета прије него што ће за команде сјести купац.

На небу над Краљевом сваког дана кружи барем један авион из Фабрике авиона. Неријетко купци долазе по своје авионе како би се упознали са карактеристикама и могућностима ваздухоплова.

Сваки други произведени авион намијењен је извозу и за познатог купца. То је уједно и признање за ову фабрику, која се за само неколико година, уздигла од мале радионице до реномираног произвођача лаких авиона.

"Што се производних капацитета тиче, можемо да произведемо педесет авиона годишње. Шансе за пласман на тржиште су огромне, али ни остала производња не реализује се ни 30 одсто, само због општег тешког стања у привреди Србије", наводи Милорад Матић директор Фабрике авиона у Краљеву.

Бројне привредне делегације из земље и иностранства долазе у Краљево. У Привредној комори сматрају да у индустрији лаких авиона лежи велика извозна шанса, и зато и уговарају пословне сусрете са страним трговинским представништвима у Београду.

"Имамо доста извозника из Србије, али немамо тако велики број извозника који могу да направе чист производ и од кога држава има највише користи", наглашава Жељко Сертић, предсједник Привредне коморе Србије.

Тешкоће настају због тога што странци ријетко кад плаћају авионе унапријед. Немају повјерења у наше мале произвођаче и зато ће прије чекати готов авион  па тек онда платити. А недостатак обртних средстава, кажу у краљевачкој фабрици, онемогућава развој производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана