Србија се бори за нови модел Фијата

Вечерње новости
Србија се бори за нови модел Фијата

Београд - Влада Србије ће по хитној процедури упутити писмо о намјерама за производњу још Фијатовог модела у Крагујевцу, пишу "Вечерње новости".

Нови модел Фијата могао би да сиђе са производних трака фабрике у Крагујевцу већ за двије године. То је резултат најаве италијанског гиганта, из којег је у сриједу ујутро саопштено да ће у наредних неколико година инвестирати чак девет милијарди евра у нове моделе.

На ову вијест су одмах реаговали Пољаци, који су већ у Торино послали захтјев да се један од нових аутомобила прави и у њиховој земљи. Влада Србије, у хитној процедури, урадиће исто како би се, поред "фијата 500 Л", у Шумадији правио и нови модел.

"То је прилика коју не смемо да пропустимо, па сам већ предложио првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу да Влада упути Фијату писмо о намерама, јер је такав редослед потеза, у којем бисмо изразили нашу спремност да подржимо производњу још једног аутомобила у Крагујевцу", каже за "Новости" Млађан Динкић.

Он каже и да ће Србија у том захтјеву, који има велике шансе да буде прихваћен, инсистирати и на обавези Фијата да се, за оба модела, и постојећи и будући, обезбједи и производња дијелова у Србији у висини од 65 одсто.

Улагање Фијата не би било мање од милијарду евра, али би и Србија, која је власник трећине ФАС, морала да инвестира у израду новог модела.

Производња у ФАС-у би достигла инсталираних 300.000 возила годишње, а извоз би са садашњих 1,5 милијарди евра достигао три милијарде. То би, уз додатних 2.000 радника на линији у Крагујевцу, упослило још веколико хиљада људи.

Србија није ни изблиза искористила потенцијал који нуди ауто-индустрија, оцјењује Динкић, јер ако Словачка са приближно истим бројем становника упошљава 200.000 радника у овој грани индустрије, јасно је колико би Србија могла да напредује.

У Торину засада не желе да прецизније говоре о новим моделима, али извори из те компаније потврђују да ће се нови "масерати" и "алфа ромео", производити у Италији, док би јефтиније моделе Фијат производио у страним погонима.

Помињу се нове варијанте аутомобила из породице "500", као и јефтиније возило "панда". Модел "пунто" биће замијењен новим аутомобилом са петора врата, из породице "500", а овај модел, ниже класе него "500 Л", највјероватније ће се производити у Пољској ради остваривања уштеде и повећања профита.

Фијат је засада потврдио да ће у Крагујевцу ускоро са трака силазити модели "500 Л", "500 Л трекинг" и "500 Л ливинг", са новим бензинским мотором 1,4 Т-џет турбо са 120 КС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана