Спреман да руши рекорде: Hennessey Venom F5 дебитује прије краја године

Кликс
Foto: Кликс

Три године су прошле откако је представљен у форми концепта, а сада је Hennessey Venom F5 коначно спреман за деби у продукцијској верзији.

Оснивач компаније ''Hennessey'' Џон Хенеси је за магазин ''Драјв'' рекао да је хипераутомобил првобитно требао дебитовати на калифорнијском годишњем догађају Пебл Бич, али се то није догодило због пандемије коронавируса. Још увијек није познат тачан датум, али ћемо Веном Ф5 дефинитивно видјети прије краја ове године.

Аутомобил ће коштати 1,8 милиона долара, а биће произведена свега 24 примјерка. Његова максимална брзина ће бити већа од 480 km/h захваљујући V8 твин-турбо мотору који развија 1.600 КС.

Такође, овај модел ће постати најбржи продукцијски аутомобил на свијету.

Ф5 је тежак свега 1.338 кг, а његова каросерија је направљена од карбонских влакана. Коефицијент отпора зрака износи 0.33.

За разлику од претходних модела који су били базирани на Лотусовом моделу Ексиг, Hennessey је Веном Ф5 развио од "нуле", укључујући мотор, шасију и каросерију. Мотор је упарен са седмостепеним мјењачем, а снага се преноси на стражње точкове.

Колико је времена потребно за убрзање од 0 до 100 км/х, засад није познато, али Веном Ф5 до 300 km/h стиже за мање од 10 секунди.

Компанија планира оборити рекорд убрзања и зауставњања 0 - 400 km/h, а предвиђа се да је ријеч о мање од 30 секунди. То значи да ће иза себе оставити Бугати са 42 секунде и Конигсег са 36,44 секунде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана