Спас за дизелаше је – у води

ГС
Foto: Илустрација

Компанија Трилион је развила нанотехнологију која смањује загађење издувних гасова дизел возила и до 90 одсто.

Вода и гориво у резервоару вашег возила једноставно не иду заједно, а и мотор ће то осјетити. Лоше паљење, слабо убрзање – само су неки од симптома воде у гориву. Али изгледа да технологија побјеђује и највеће непријатеље. Ново гориво под називом "ХидроДизел+" комбинује дизел и воду.

Компанија Трилион је развила наноемулзијску технологију која која у капљице дизел горива уноси хемијски водени раствор нанометарске величине. Предности ове технологије се крећу од нижих трошкова до значајног смањења емисија, повећане снаге мотора, веће ефикасности горива и смањених ефеката загађења ваздуха на здравље људи и животиња. Овим методом у дизел се мијеша око 20 одсто воде.

Што се тиче емисија штетних гасова, емисије CO2, NOX, SO2 и чађи су смањене за 40-90 процената током животног циклуса возила. Наравно, ту је и нижа цијена горива.

Квалитет ХидроДизела+ је у томе што дистрибутерима за њега неће бити потребна нова инфраструктура, односно неће морати да мијењају стару. Трилион је развио СМАРТ системе за мијешање, који су мобилни и брзо се имплементирају.

Могу се поставити у близини локације за складиштење горива на крају производног процеса или чак на брод да третирају гориво прије транспорта. Коначни производ има исти стабилан рок трајања као и обично дизел гориво, преноси Б92.

Са компанијом Трилион сада ради још један партнер на имплементацији технологије, а то је Универзитет у Хјустону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана