SpaceX ове године у свемир шаље четири цивила

Кликс
SpaceX ове године у свемир шаље четири цивила

Компанија ''SpaceX'' ове године планира у свемир послати четири цивила.

Четири особе ће отпутовати у свемир у летјелици Crew Dragon у оквиру мисије Inspiration4. Биће то прва потпуно цивилна мисија у историји, а лансирање је планирано за четврти квартал ове године из Свемирског центра Кенеди.

Вођа експедиције је оснивач и директор компаније Shift4 Payments Џеред Ајзакмен, који има улогу команданта.

Један од циљева мисије је прикупљање новца за дјечију болницу Сејнт Џуд, а Ајзакмен донира два од три преостала мјеста у летјелици.

Један од начина за придруживање мисији Inspiration4 је донирање новца болници, а други је покретање бизниса на е-commerce платформи Shift4 Payments за онлине продавнице и дијељење приче на друштвеним мрежама.

Посљедње мјесто припада амбасадору болнице Сејнт Џуд. Путовање око Земље ће трајати неколико дана, а завршиће се на обали Флориде.

Сви путници ће проћи обуку у компанији SpaceX, од орбиталне механике па до кретања у простору без гравитације. Такође, научиће све о кориштену свемирског одијела те о реаговању на хитне ситацијае.

Inspiration4 је тренутно друга приватна мисија коју SpaceX планира, а досад је Crew Dragon превозио само НАСА-ине астронауте на Међународну свемирску станицу.

Сљедеће године ће SpaceX послати у свемир четири комерцијална астронаута на десетодневни боравак на MСС-у, а једна карта кошта 55 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана