Смањили дозвољену брзину, повећао се број несрећа

Агенције
Смањили дозвољену брзину, повећао се број несрећа

Смањење максималне дозвољене брзине требало би барем у теорији да допринесе повећању безбjедности саобраћаја. Најновији примjер из Велике Британије показује да чак ни у земљама са развијеном саобраћајном културом само ограничавање брзине није довољно да би се смањио број несрећа.

Британске власти ограничиле су брзину на неким дијеловима путне мреже у тој земљи на 32 km/h (20 миља на сат) како би се повећала безбjедност саобраћаја. Међутим, први резултати ове мjере су поражавајући.

Умjесто да се број несрећа на тим дионицама смањи, он је у односу на исти период 2013. порастао. Број тешких саобраћајних несрећа повећан је за чак 26% док је број удеса са лакшим посљедицама порастао за 17%.

Са друге стране, у истом периоду опао је број несрећа на путевима на којима је задржано ограничење брзине од 48 km/h (30 миља на сат) и 64 km/h (40 миља на сат).

"Власти треба да размисле о ефикасности мjере ограничења брзине на 32 km/h", изјавио је Сајмон Бест из организације Institute of Advanced Motorists (IAM) која је спровела ово истраживање.

"На све више дионица постављају се знаци којима се брзина ограничава на 32 km/h, а то не даје очекиване резултате када је ријеч о безбједности саобраћаја", додаје он.

Бест сматра да није довољно само поставити знак којим се брзина додатно ограничава, јер ће се возачи углавном и даље понашати као да је максимална брзина остала 48 km/h, колико је раније износило ограничење на тој дионици.

Резултати истраживања показују да и у земљама са развијеном возачком културом није довољно рачунати само на свијест возача да ће поштовати прописе и саобраћајне знакове, већ да је потребно спровести и додатне мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана