Шкода у 2014: Година за памћење

Агенције
Шкода у 2014: Година за памћење

Први пут у својој историји, дугој више од једног вијека, Шкода може да се похвали да је из производних погона тог произвођача изашло 1.000.000 аутомобила у једној календарској години. Такође по први пут, у 2014. години биће продато рекордних милион Шкода.

Шкода, која је почела да се бави производњом аутомобила далеке 1905. током првих 86 година постојања укупно је направила нешто више од 5 милиона возила.

Преокрет у производњи и успон компаније услиједио је након пада Берлинског зида, када је 1991. уз помоћ Волксњагена почела трансформација Шкоде.

Двадесетак година касније, Шкода у својим фабрикама годишње израђује преко милион возила. То је резултат пораста броја модела, тренутно их у гами има 7, са 40-ак различитих подваријанти, али и освајања нових тржишта.

Пошто је деценијама била фокусирана на продају у источној и централној Европи, Шкода је проширила присуство најприје на цио европски континент, а затим и изван њега. Компанија данас продаје своје моделе у преко 100 земаља широм свијета, док се нове Шкоде осим у Чешкој израђују и у Кини, Русији, Индији, Казахстану, Украјини и Словачкој.

Јубиларна милионита Шкода у 2014. години је бијела Фабиа 1.2 ТСИ, која је сишла са производњих трака погона Млада Болеслав у Чешкој.

Шкода ће 2014. поставити нови рекорд и по броју продатих возила, с обзиром да ће такође први пут у историји испоручлити више од милион аутомобила у једној календарској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана