Шкода припрема нови СУВ. Рапид хечбек стиже у Франкфурт

Агенције
Шкода припрема нови СУВ. Рапид хечбек стиже у Франкфурт

Нови СУВ који ће бити већи од Јетија, кључан је за Шкодину стратегију 50-процентног раста продаје у наредних пет година. Хечбек верзија модела Рапид, најављена концептом VisionD из 2011, требало би да има премијеру на сајму аутомобила у Франкфурту у септембру 2013.

Није тајна да Шкода, као део групације Volkswagen, има амбицозне планове у погледу раста продаје. Они су само део стратегије њемачког концерна да до 2018. престигне Toyotу и постане највећи произвођач и продавац аутомобила на свијету.

Да би се то и догодило, Шкода треба да обезбједи зацртану квоту, а то је 1,5 милиона испоручених возила у 2018. години, што представља скок од 50 одсто у односу на 2012. када је продато око милион аутомобила са амблемом чешке марке на хауби.

У руководству Volkswagenа процијењено је да ће план бити остварен ако се тржишту уз постојеће понуде и неки нови модели. Један од најважнијих и аутомобил о коме се већ дуго говори у јавности биће нови СУВ модел који ће у Шкодиној гами заузети позицију изнад модела Јети. О новом СУВ-у мало тога се зна, осим да би требало да буде постављен на Volkswagenову универзалну MQB платформу.

Раније је најављено да ће овај модел имати и верзију са седам сjедишта као и да ће се појавити 2016, годину дана након премијере друге генерације модела Jети.

Други нови аутомобил који се очекује већ током 2013. године је хечбек верзија модела Рапид. Аутомобил ће дизајн предњег дjела преузети од стандардног Рапида, док ће задњи дио возила бити обликован по угледу на концепт VisionD који је представљен на ауто-салону у Франкфурту 2011. године.

Повећати продају за 500.000 возила у периоду од пет година, у вријеме актуелне кризе у ауто-индустрији, није лак задатак, чак и када иза вас стоји један такав гигант као што је Volkswagen. Због тога ће се Шкода фокусирати на тржишта која су и даље у успону и која имају перспективу раста.

Најзначајније је свакако кинеско, гдје се планира изградња још двије нове фабрике које би дуплирале постојеће капацитете од 250.000 јединица годишње.

Поред тога, Шкода разматра и могућности раста продаје у Русији, гдје се процјењује да ће у слиједећих неколико година доћи до експанзије продаје аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана