Шкода представила најснажнију Оkтавију: Хибридни погон, аутоматски мјењач и 245 КС

Klix.ba
Шкода представила најснажнију Оkтавију: Хибридни погон, аутоматски мјењач и 245 КС

Част да буде Шкодин први електрифицирани аутомобил с ознаком РС припала је Оkтавији.

Шкода ће нову Оkтавију РС и овај пут понудити у двије каросеријске верзије, а суштинска разлика у односу на претходне РС генерације је избор погонског рјешења, јер најснажнију Оkтавију овај пут покреће "плуг ин" хибридна комбинација.

Хибридно рјешење које су у концерну Volkswagen већ представили моделима Golf GTE и Cupra Leon PHEV састоји се од 1,4-литарског четвероцилиндарског турбобензинског мотора којем асистира електромотор.

Највећа комбинована снага износи 245 КС, а вриједност највећег обртног момента је 400 Нм.

Без асистенције мотора с унутрашњим сагоријевањем аутомобил ће с једним пуњењем батерија (13 кWh) моћи да пређе до 60 километара, што би могло бити довољно за дневне потребе у мањим градовима, а за пуњење испражњених батерија преко обичне кућне утичнице потребно је шест сати.

Са споменутим погоном који је комбинован искључиво са 6-степеним аутоматским мјењачем (ДСГ) Оkтавиjа РС од 0 до 100 км/х стиже за 7,3 секунде и развија 225 км/х, што је чини споријом од претходне генерације, али у Шкоди кажу да ће у догледно вријеме понудити и нехибридну верзију коју ће покретати знатно снажнији дволитарски турбобензински мотор.

Одговор на Golf GTD биће Оkтавиja РС у комбинацији с турбодизелским мотором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана