Сјајан трик како очистити смолу са аутомобила

GS
Foto: Freepik

Смола дрвета често заврши на аутомобилу, посебно када возило данима стоји паркирано у хладовини.

Да бисте се успјешно носили са овим проблемом, важно је прво утврдити да ли је смола још увијек свјежа или већ сува.

Што дуже смола остане на боји, то је теже уклонити и може узроковати веће оштећење. Прије него што приступите чишћењу, аутомобил треба темељно опрати од прљавштине или прашине како би средства за чишћење могла да дјелују ефикасније.

Свјежа смола

"Ако је смола још свјежа, најбоље је да ауто прво оперете водом без сапуна", пише автомагазин.си, преноси Прва.

За уклањање свјеже смоле, оперите запрљано подручје топлом сапуницом користећи крпу од микровлакана или обичну крпу, пратећи кружне покрете без превише притиска како бисте избјегли огреботине.

Испирање топлом водом са сапуном помоћи ће да се смола омекша. Након што се свјежа смола уклони, не заборавите да нанесете заштитни слој воска, јер ће трење при чишћењу сигурно оштетити заштиту боје.

Осушена смола

Код осушене смоле, процес је сложенији.

Препоручује се да ставите топлу крпу на захваћено подручје како бисте омекшали смолу. Након неколико минута, смола би требала постати мекша и лакше уклоњена топлом сапуницом. У случају да ова метода не успије, можете употребити средство за уклањање смоле, наносећи га на меку крпу и трљајући захваћено подручје. Важно је да након тога обришете подручје влажном крпом како бисте спријечили оштећење боје.

У неким случајевима, уљни спреј може помоћи да се смола лакше уклони, јер уље продире у пукотине и олакшава чишћење. Нека спреј дјелује неко вријеме, а затим поновите поступак и обришите сувом крпом.

Ако све друге методе не успјевају, алкохол или ацетон могу бити алтернатива, али будите опрезни јер могу оштетити боју. Након примјене ових средстава, обавезно исперите са пуно воде како бисте избјегли трајна оштећења.

Понекад производи које сви имамо у кући, попут уља или масти, могу бити врло ефикасни. Оставите уље за кување на запрљаном подручју неколико сати, а затим га обришите.

Чак и пена за бријање може помоћи у растварању смоле у року од 15 минута. Након употребе било које од ових метода, обавезно оперите аутомобил и нанесите заштитни восак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана