Шеф Гугла мења историју, прави летеће аутомобиле

Агенције
Шеф Гугла мења историју, прави летеће аутомобиле

Један од оснивача Гугла Лари Пејџ покренуо је двије мале компаније које раде на развијању малих електричних летјелица - летећих аутомобила, пише Блумберг.

Пејџ је ради тог пројекта покренуо компаније Зи аеро и Кити хок, како се зове и мјесто у коме су браћа Рајт пре више од 100 година извела пионирски лет авионом.

Прије три године у Силицијумској долини појавила се нова компанија Зи аеро, која је била смјештена одмах поред Гугловог сједишта у мјесту Маунтин Вју, што је, како наводи Блумберг, необично, пошто Гугл чврсто контролише сву земљу у околини.

Један новинар је примјетио патентни документ који показује да Зи аеро ради на малој електричној летјелици која узлијеће и слијеће вертикално - летећим аутомобилима.

Послије тога је уследило мноштво написа, а компанија је негирала да је повезана с Гуглом или неком другом познатом технолошком компанијом. Убрзо је почела да избјегава упите медија, а запосленима су дата упутства као да избјегавају питања новинара.

Испоставило се да Зее.Аеро не припада Гуглу, већ Ларију Пејџу, који је са Сергејом Брином оснивао интернет-џина. Пејџ је од 2010. лично финансирао Зи аеро са захтијевом да се његова умјешаност крије од јавности, рекло је 10 људи који су упознати с том компанијом.

Зи аеро је дио Пејџовог плана да се убрза развој персонализованог ваздушног путовања. Као и оснивачи Амазона и Пејпала, Џеф Безос и Илон Маск, Пејџ користи лично богатство за остваривање дјечачких снова, наводи Блумберг.

Зи аеро се налази у једноспратној згради у којој је Пејџ приземље намјенио компанији, док су на спрату биле његове просторије, али је касније инжењерима уступио и тај простор са скупим сликама, зидом за пењање, као и с првим ракетним мотором Сејсекса који му је поклонио Маск.

Та компанија запошљава скоро 150 људи, а проширила је рад у аеродромском хангару на око сат вожње гдје се изводе пробни летови прототипова.

Поред Зи аера, у који је уложио више д 100 милиона долара, Пејџ је прошле године покренуо Кити хок недалеко од просторија Зи аера да ради на слилчним пројектима. Према поднетим документима, њен предсједник је Себастијан Тран, који је кум Гугловог програма самонаводећих возила и оснивач истраживачког одјељења у Гугл ексу. Пејџ, Гугл и Тран су одбили да говоре о Зи аеру или Кити хоку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана