Сеат Ибиза пуни 30 година

Агенције
Сеат Ибиза пуни 30 година

Година 1984. значајна је у историји Сеата јер се тада на тржишту појавила прва генерација Ибизе, која ће касније постати најуспешнији и најпродаванији модел компаније.

Премијера модела Ибиза одржана је прије три деценије на сајму ауотмобила у Паризу и означила је почетак експанзије Сеата на страна тржишта. Резултати продаје показују да је 69 одсто Ибиза испоручено купцима у иностранству, у 75 земаља широм свијета.

Најважнија тржишта, поред домаћег, шпанског, у првим годинама била су италијанско, француско, њемачко, британско и португалско, а Ибиза је са великим успјехом продавана и у Мексику.

У развоју прве генерације модела Ибиза, Сеат је сарађивао са компанијама Italdesign (дизајн аутомобила, Ђуђаро), Karmann (каросерија) и Porsche (мотор). На почетку продаје аутомобил је коштао 825 хиљада шпанских пезета, што би данас износило 15.620 евра.

Након првог модела, услиједиле су још три генерације, укљућујући и актуелну верзију која се појавила 2008:

Сеат је за 30 година продао скоро 5 милиона Ибиза. Прва генерација задржала се на тржишту до 1993, а за то вријеме купцима је испоручено око 1,3 милиона аутомобила.

Друга генерација која се појавила 1993, такође је носила дизајнерски потпис Ђорђета Ђуђара. Аутомобил је имао заобљеније, аеродинамичније линије и значајна механичка унапређења.

Била је то прва Ибиза опремљена ТДИ турбо-дизел мотором. Закључно са 2002. годином, са производних трака сишло је преко 1,5 милиона Ибиза друге генерације.

Трећу генерацију, која је представљена исте године, стилски је обликовао Валтер де Силва, садашњи шеф дизајна групације Volkswagen. У том периоду, побољшане су возне карактеристике Ибизе и проширена је палета мотора.

За нешто више од шест година, продато је више од 1,2 милиона примjерака треће генерације модела Ибиза.

За изглед актуелног модела, који је представљен 2008. године, заслужан је Лук Донкерволке, тадашњи први дизајнер Сеата, а аутомобил је рестилизован 2012.

На Ибизи четврте генерације промовисан је нови "стреласти" дизајн предњег дијела аутомобила, који је карактеристичан за најновије моделе овог произвођача. Сеат Ибиза IV био је и први модел у свом сегменту који као стандардни дио опреме има ESP систем електронске стабилности.

У склопу обиљежавања три деценије постојања модела Ибиза, Сеат ће у јуну понудити на тржишту специјалну јубиларну верзију овог аутомобила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана