САД: Бензинци ће доминирати и 2040.

Aгенције
САД: Бензинци ће доминирати и 2040.

Модели са бензинским моторима чиниће 78 одсто свих аутомобила који ће се 2040. производити у САД, процијењује Министарство енергетике те земље.

У односу на 2012. годину, број бензинаца ће се смањити за 4 процента, док ће свега 5 одсто аутомобила произведених 2040. у Америци имати неку врсту класичног хибридног погона и, поред бензина, користиће за покретање и електричну енергију.

Plugг-in хибриди, односно модели са хибридним погоном код којих ће батерије моћи да се допуњавају преко електричне мреже, представљаће 1 одсто укупне производње, баш као и електрични аутомобили.

Упркос порасту интересовања за моделима са дизел мотором, дизелаши ће 2040. чинити свега 4 процента од укупног броја произведених аутомобила у САД. Поређења ради, у 2012. њихов удио износио је 2 одсто.

Иако ће тржиштем и даље доминирати возила која за погон користе нафтне деривате, процијењује се да ће 42 одсто ових аутомобила имати неку врсту микрохибридне технологије помоћу које ће дио употребљене енергије враћати у систем и на тај начин штедјети гориво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана