Са фабричке траке сишао последњи McLaren P1

Агенције
Са фабричке траке сишао последњи McLaren P1

Иако је McLaren још крајем 2013. распродао планираних 375 примјерака модела P1, обавезе према купцима који су унапред платили своје аутомобиле испуњене су тек ових дана.

McLaren P1 био је пун погодак за британског произвођача суперспортских аутомобила.

Најскупљи и најексклузивнији модел из актуелне понуде имао је свјетску премијеру у марту 2013, на ауто-салону у Женеви.

Када је у љето исте године почела серијска производња овог аутомобила вредног милион евра, већина планираних примјерака већ је пронашла своје власнике.

У McLarenу кажу да међу 375 произведених возила не постоје два која су идентична, с обзиром да је сваки примјерак израђен према специфичним жељама купца. У просјеку, за сваки P1 било је потребно 17 дана да би се комплетирао.

Осим 375 продукцијских аутомобила, израђено је и 13 прототипова коришћених за тестирање, 5 прототипова за стандардизацију и 3 претпродукцијска возила.

У изради сваког McLarenа P1 учествовало је 105 радника.

Током развоја, тест возила су укупно прешла 620.000 км - другим ријечима обишла су Земљину куглу 15 пута, а P1 је тестиран и на неколико тркачких стаза широм свијета.

Ако се питате гдје су завршили сви ови љепотани, 34% је продато Американцима, 26% Европљанима, док је 27% власника из азијско-падифичке области, а 13 одсто купаца долази из региона Блиског истока и Африке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана