Са бојних поља на путеве и улице

Агенције
Са бојних поља на путеве и улице

Да ли због својих теренских способности, издржљивости или мачо имиџа, углавном војна возила одувијек су привлачила мушки дио возачке популације. Произвођачи таквих модела знали су да препознају њихов комерцијални потенцијал на тржишту аутомобила и убрзо су почели да израђују верзије које су биле прилагођене цивилној употреби.

Многи чувени модели војних возила из историје ауто-индустрије касније су комерцијализовани и за цивилне потребе.

Међу њима је свакако најпознатији Willys који је након успjеха у Другом свjетском рату 1945. добио своју цивилну верзију, CJ-2А, и који је утицао на дизајн савременог модела Jeep Wrangler.

Поред Willysа, типичан пример из новије историје је Hummer H1 из 1992, који је настао на бази америчког војног возила HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeeled Vehicle). Његов најпознатији обожавалац био је глумац Арнолд Шварценегер.

Власник марке Hummer, General Motors, у међувремену је лансирао још два модела H2 и H3, да би након две деценије, 2010. године, Hummer потпуно нестао са сцене.

Ипак, заљубљеници у ову врсту возила и даље имају солидан избор модела који се могу купити на тржишту и користити у цивилне сврхе.

Land Rover Defender

Произвођач: Велика Британија

Уз модел Willys вjероватно најпознатије, а свакако најдуговечније војно теренско возило које је доступно и цивилима.

Савремени Defender је продукт 65 година еволуције. Купцима су на располагању разне верзије и конфигурације каросерије, укључујући и пик-ап модел.

Цијена у Великој Британији креће се од 21.415 фунти (око 26.000 евра) без ПДВ-а.

Renault Sherpa

 

Произвођач: Француска

Овај модел, осим своје сиво-маслинасте верзије, познат је и по учешћу на Дакар релију. Цивилна варијанта може се наручити у Русији, Африци и на Блиском истоку и то у оклопљеној и неоклопљеној верзији.

За погон је задужен 4.76 литарски четвороцилиндрични дизелаш са 215 кс и 800 Нм максималног обртног момента.

Цијена у Уједињеним Арапским Емиратима износи око 200.000 евра.

ГАЗ Тигр

Произвођач: Русија

Руски одговор на амерички Humvee испод хаубе крије 5.9 литарски дизел мотор, а цивилна верзија доступна је и са луксузним детаљима као што су кожна сjедишта, клима уређај, аудио систем...

Цијена у Русији креће се око 3,5 милиона рубаља (око 71.000 евра)

Mercedes G63 AMG 6x6

Произвођач: Аустрија

Mercedesова G класа производи се са успjехом већ више од 30 година као класично теренско возило за војне и цивилне потребе. За ову прилику издвојили смо специјалну верзију са три осовине и погоном 6x6.

Као и "стандардни" G63 AMG, и овај модел погон добија од 5.5 литарског би-турбо V8 мотора који производи 544 кс и 760 Нм обртног момента.

Mercedes планира да у продају пусти малу серију, а цијена једног возила у Њемачкој износиће 379.000 евра без ПДВ-а.

Paramount Marauder

Произвођач: Јужна Африка

Не зна се зашто би неком цивилу уопште требало ово чудовиште на точковима тешко десет тона, које је оклопљено тако да војнике који се налазе у њему потпуно штити од пушчане муниције свих калибара, али и противтенковских мина.

Одговор на то питање потражио је Ричард Хамонд у једном од ранијих серијала Тop Geara.

Цијена: око 350.000 евра

Pollaris MV850 TerrianArmor Edition

Произвођач: САД

MV850 је најмање и најјефтиније од свих представљених војних возила, а подсjећа на цивилни "quad". Карактеристично је по необичним, такозваним безваздушним гумама, које се не могу пробушити и које имају структуру налик пчелињем саћу.

Цивилна верзија има ознаку Pollaris Sportsman WVВ850 HO, двоцилондрични мотор од 850 цц и 77 коња.

Цијена у САД износи 15.000 долара (око 11.000 евра)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана