Руси представили покретни пуњач за електричне аутомобиле

nezavisne
Foto: L Charge

Једна од највећих препрека ширем прихваћању електричних аутомобила јесте недостатак инфраструктуре за њихово пуњење. Руски стартап L-Charge планира ријеши тај проблем покретним пуњачима.

Многи велики европски градови и даље немају довољно раширену инфраструктуру да би већина њихових становника могла безбрижно прећи на електричне аутомобиле.

Док се нови пуњачи не изграде у већем броју, број електричних аутомобила можда неће расти тако брзо како би могао, па су руски предузетници осмислили прелазно рјешење.

Стартап L-Charge   представио је покретни пуњач батерија. Њихово рјешење је електрични комби који у товарном простору има генератор електричне енергије, а прикључивањем електричног возила може да ради као било који стационарни брзи пуњач – и просјечном возилу додати и до 400 километара аутономије за само 10-ак минута пуњења батерије.

L-Charge  мобилни пуњач ради на чиста горива, компримовани природни гас (ЦНГ), водоник, или на њихову најисплативију комбинацију, у зависности од цијена енергената.

Сваки такав комби може током једног дана да напуни до 48 аутомобила, генеришући 1.440 кWх електричне енергије. Да би се користиле његове услуге, потребно је инсталирати посебну мобилну апликацију, која служи и за наплату.

L-Charge  је у септембру ове године добио 1,5 милиона евра за свој пројекат, а тренутно су у потрази за партнером који би могао произвести око двије хиљаде оваквих комби-пуњача за годину дана.

Своје мобилне пуњаче већ су представили на сајмовима и изложбама широм свијета, а план за комерцијализацију најближе је остварењу у Лондону, гдје би први мобилни пуњачи могли стићи током 2022. Цијена једног возила са уграђеним пуњачем биће око 200.000 долара.

Кад је ријеч о емисијама гасова одговорних за ефекат стаклене баште, енергија добијена из ЦНГ-а у овим пуњачима емитоваће за двије трећине мање угљен-диоксида од просјечног возила на дизел, на сваких 100 километара.

Међутим, енергија добијена на овај начин биће, иако више "при руци", 1,5 до 2 пута скупља него она из националне електроенергетске мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана