Руси праве нови “запорожац”

Танјуг
Руси праве нови “запорожац”

Москва - У Русији се развија малолитражни аутомобил који подсјећа на “запорожац”, легендарни совјетски ауто с малом потрошњом горива.

На истој таквој, али новој модуларној платформи биће направљен и СУВ за чији дизајн је послужио не мање симболичан модел за Русију ГАЗ-69, пише дневник Известија.

Оба нова аутомобила који су за сада дизајнирани 30 до 40 одсто, што подразумијева научно-истраживачке и огледно-конструторске радове, добила су радни назив “вођа”, кросовер, односно СУВ.

Развој оба аутомобила се обавља на основу лабораторијских испитивања саобраћајних средстава за потребе пољопривреде на руском пољопривредног универзитету К.А.Тимирјазева уз учешће научно- истраживачког института Конструкција аутомобила.

Без обзира на потенцијал СУВ-а претпоставља се да машине неће имати шасију, него ће функцију носећег система имати метална шкољка.

Погонски агрегат (мотор и мијењач) машине налазиће се напред попречно.

Већ у основној опреми аутомобил ће имати АБС, серво (хидраулични или електрични, још није рјешено), сигурносне ваздушне јастуке за возача и сувозача. Као основни мотор конструктори планирају да користе турбодизел агрегат јачине 65, мјењач ће бити у двије варијанте - механички и аутоматски.

Конструктори напомињу да у аутомобилској индустрији има много примјера када су редизајнирани “бестселери” из прошлих времена, поново постали популарни.

За обије “вође” већ су спроведена испитивања конструкције, радови на конструисању појединих елемената, одређена композицијска схема машине и опремање неким деловима.

Извор Известија је уверен да ће захваљујући великој локализацији, моћи да се направи јефтин аутомобил, првенствено доступан становницима села. Планирана цијена “вођа” је 290.000 рубаља (5.200 евра). Градски кросовер дизајниран у стилу “запорошца” биће јефтинија алтернатива “ладе калине”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана