Ротациони мотор у новој Мазди 2?

Агенције
Ротациони мотор у новој Мазди 2?

Мазда би могла да настави традицију производње и употребе ротационих мотора у својим моделима. Међутим, овог пута ротациони мотор користио би се искључиво у електричним аутомобилима са продуженим радијусом кретања, као генератор електричне енергије.

Ротациони мотор, упркос свим својим манама, тврдоглаво одбија да нестане из савремене аутомобилске индустрије. Када је 2012. угашена производња Мазде RX-8, последњег модела који је користио ову специфичну погонску јединицу, многи су мислили да је то уједно и крај за ротациони мотор.

Маздини званичници у међувремену су слали контрадикторне поруке из којих није било до краја јасно каква је будућност овог агрегата.

Ипак, крајем 2013, представљен је прототип електричне верзије актуелне генерације Мазде 2 са продуженим радијусом кретања. Након што се испразне батерије, додатна електрична енергија генерише се управо помоћу малог ротационог мотора.

Исти принцип је примењен на моделима Chevrolet Volt/Opel Ampera или BMW i3, с тим што ови аутомобили умjесто ротационог користе конвенционалне бензинске моторе.

Ротациони мотор који Мазда тестира у свом прототипу има радну запремину од 330 ccm и налази се у задњем делу возила. У јапанском произвођачу тврде да је захваљујући овом агрегату аутомобил у стању да са једним пињењем батерија пређе око 380 км.

Овакав резултат довољна је мотивација за јапанску компанију да у оквиру нове генерације Мазде 2 понуди купцима продукцијску верзију електричног аутомобила са продуженим дометом.

О таквој могућности недавно је говорио један од менаџера Мазде, Мартин Бендерс. Он је рекао да би поред Мазде 2 са хибридним погоном (која је такође у плану), електрична верзија требало да буде доступна на тржиштима на којима постоје јаки подстицаји државе за куповину еколошки прихватљивих возила.

Нова генерација Мазде 2, заснована на концепту Хазуми, биће представљена у августу, а на тржишту би могла да се нађе крајем 2014. или почетком 2015. године.

За сада је познато да ће се међу погонским јединицама наћи ће се и новоразвијени 1.5 литарски SKYACTIV-D дизел мотор, Euro 6 стандарда, који ће у пару са шестобрзинским аутоматским мењачем емитовати испод 90 грама угљен-диоксида по километру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана