Ријечани крећу на крај свијета у Југу

Агенције
Ријечани крећу на крај свијета у Југу

Ријека - Ријечки Нови лист пише о младим ентузијастима из тог града који су за учешће у једном несвакидашњем хуманитарном релију као првозно средство одабрали - Југо.

Монгол Рели је такмичење које се одржава сваког љета од 2004. и сваке године окупља више од 250 тимова из свих дијелова свијета. Двије су полазне тачке. Једне године Лондон, друге Праг, а одредиште је Улан Уде у Русији.

Сваки тим за себе бира руту којом ће се кретати. Услови су једноставни – може се такмичити аутомобилом или мотоциклом. За ауто гласи правило "што старији и неадекватнији – то бољи". Осим тога, такмичари путујући ка одредишту не смију користити аутопутеве, а да би се одужили мајци природи и дали нешто заузврат морају уплатити 1.000 фунти у добротворне сврхе. Уз то, котизација за учествовање у овом релију износи 650 фунти по тиму.

Управо због коришћења неадекватних аутомобила, које многи не би возили ни ван града, а да не спомињемо други крај свијета, прихваћено гесло Монгол Раллy трке је "Није важно стићи први. Важно је стићи!"

На тај начин тимови не журе на одредиште и циљ им је проживјети руту пуним плућима и обићи што више дестинација. Ријечани, Марино Ремпешић, Дарко Матош и Филип Јаковац, су пут који их води кроз више од 20 земаља одлучили прећи возећи Југо, а добротворни дио авантуре "одрадити" тако што ће новац донирати једином хрватском уточишту за птице.

Прва од седам потребних виза, она за пролазак кроз Туркменистан, извађена је, а очекују се и остале. Затим, у Ријеку је из Загреба стигао главни јунак приче – Југо Корал 55, који ће пуна два месеца бити котрљајући дом ријечких авантуриста. Додуше, Југо се тренутно налази на "рехабилитацији" у једном сервису гдје га чека "фејслифтинг".

Прије него што је доспио у руке Ријечана, аутомобил је проводио дане у Великој Горици и имао само једног власника.

"Како је, упркос годинама, као младић којег само треба мало погурати да продише пуним плућима, неће му тешко пасти сви ти силни захвати и промјене које му се спремају због предстојећег пута", кажу у ријечком тиму.

Прикупљање средстава за пут

Свијесни да ће их пут од Ријеке до Прага, па даље ка Улан Удеу водити кроз низ земаља, а повратак кући тај низ ће знатно повећати, Ријечани су смислили занимљив начин како би увећали новчани конто пред пут. Објавили су проглас за прикупљање средстава на специјализованом сајту Индиегого.

"Мислимо да ово може упалити, а и фора је. Ако ништа друго, бар се добро забављамо", прокоментарисао је проглас Филип Јаковац и додао како им за путовање треба још штошта.

Између осталог, потребне су им боје и неко ко би им бесплатно офарбао Југа, филтер уља, ваздуха и горива, двије резервне гуме, дизалица, пумпа за гуме, сет за крпљење гума, ГПС, бројни резервни дијелови да се нађу за успут...

На овој авантури Ријечани ће са својим Југом проћи кроз Чешку, Словачку, Мађарску, Србију, Бугарску, Турску, Грузију, Азербејџан, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таџикистан, Киргистан, Кину, Монголију, Русију, Казахстан, Естонију, Летонију, Литванију, Бијелорусију, Украјину, Молдавију, Румунију. Пожелимо им срећан пут!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана