Рено спремио софтверску закрпу за дизелске моторе

Агенције
Рено спремио софтверску закрпу за дизелске моторе

Париз - Француски произвођач аутомобила "Рено" саопштио је данас да планира да изврши софтверско унапређење да би смањио емисију азотног оксида из својих дизелских мотора.Компанија се нашла на удару критика због релативно великих емисија које су измјерене послије афере у којој се нашао њемачки "Фолксваген", који је специјалним софтвером лажирао резултате тестова.

Вриједност акција "Реноа" умањена је за 14 одсто од када је 14. јануара откривено да су истражиоци претресли канцеларије компаније овог мјесеца због сумње да је почињена превара у вези са емисијама штетних гасова.


Њемачка група која се залаже за заштиту околине ДУХ саопштила је у новембру да модел "рено еспас" емитује 25 пута више азотног оксида од норме која важи у ЕУ. Тест је обавио један швајцарски институт.

"Слажемо се да наша позиција није задовољавајућа", изјавио је новинарима "Реноов" шеф за конкурентност Тијери Болоре у сједишту компаније западно од Париза.

Он је истовремено оспорио резултате многих мјерења о којима су извјештавали медији.

"Ми смо први који ћемо признати да има мјеста за побољшање", рекао је Болоре.

Тестови које је обавила државна комисија у Француској послије "Фолксвагеновог" скандала показали су да и "Реноова" возила емитују релативно велику количину азотног оксида.

"Рено" ће објавити детаље о софтверској интервенцији у марту, а акцијом ће бити обухваћени аутомобили са најновијом генерацијом дизелских мотора, који су декларисани за норму "еуро 6".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана