Рено разматра продају дијела свог власништва у Нисану

Танјуг
Foto: arhiva

ПАРИЗ - Француски произвођач аутомобила Рено разматра продају дијела свог власничког удела јапанској компанији Нисан Мотор, како би прикупио неколико милијарди евра потребних за прелазак на производњу електричних возила, извјештава "Блумберг" позивајући се на добро обавјештене изворе.

Сам Нисан је можда вољан да купи дио од 1,83 милијарде акција које Рено поседује у јапанској компанији, навели су извори њујоршке агенције, који су говорили под условом анонимности. Рено би, како додају, могао такође да потражи друге купце за део свог 43-процентног удела у Нисану.

Портпароли Реноа и Нисана одбили су "Блумбергов" захтев за коментаром.

Акције Реноа скочиле су за данас око поднева за чак 8,3 одсто на берзи у Паризу, након објаве ове вести.

Смањењем свог удела у НИсану, вредног 7,1 милијарди евра, Рено ће се наћи у ситуацији "хода по танкој жици", балансирајући између очувања тог 23-годишњег партнерства и ризика да се оно распадне.

Искривљена узјамна структура власнисчких односа, у којој Нисан поседује само 15 посто власништва у Реноу и нема право гласа, била је болна тачка раздора међу Нисановим руководиоцима годинама уназад.

Ова продаја би могла да помогне финансирању великих структурних промена у Реноу, које главни извршни директор Лука де Мео скицирао у фебруару ове године, и да ублажи дугогодишње тензије између две партнерске компаније, оцењују аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана