Ренo продао AvtoVAZ за једну рубљу

Кликс
Foto: ilustracija

Француска компанија Ренo продала је компанију AvtoVAZ руском научном институту за симболичну једну рубљу.



Ренo ће свој удио од 68 посто у компанији АвтоВАЗ, произвођачу легендарне Ладе, пребацити на руски институт за истраживање аутомобила и мотора НАМИ. У прошлости је НАМИ дизајнирао и производио бројне моделе аутомобила, а можда је најпознатији од њих лимузина Аурус Сенат коју користи руски предсједник Владимир Путин.

Ово је један од примјера како руске институције узимају имовину западњачких компанија за "сићу" током њиховог масовног егзодуса с руског тржишта. Информације су првобитно објавиле руске агенције наводећи ријечи министра трговине Дениса Мантурова.

Француска компанија има прилику вратити АвтоВАЗ у своје власништво у наредних пет до шест година, али за много већи износ.

"Ако будемо инвестирали, то ћемо урачунати у цијену. Неће бити никаквих поклона", јасан је био Мантуров.

Осим удјела у АвтоВАЗ-у, Ренo постројење у Москви у којем се производе Ренo и Нисaн аутомобили такође ће бити продано влади.

Више од 750 компанија је најавило прекид операција у Русији због напада ове земље на Украјину 24. фебруара.

Ренаултов удио у АвтоВАЗ-у потиче од 2008. године када је износио 25 посто у вриједности већој од милијарду долара. Удио се временом повећавао, међутим, француска компанија се нашла под притиском влада других земаља, али и јавности.
Коментара из Реноа, као ни из француске владе која посједује 15 посто удјела у компанији, досад није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана