Рено представио Estafette Concept: Пространи електрични комби за градску употребу

Г.С.
Рено представио Estafette Concept: Пространи електрични комби за градску употребу

Рено је представио свој нови електрични концептни комби под називом Estafette, који носи дух прошлости и који најављује продукцијски модел за 2026. годину.

Estafette је име које звучи познато те заправо одаје почаст Реноовом популарном комбију који се често могао видјети на француским цестама између 1959. и 1980. године. Концепт задржава неке „старински стил“ са својим округлим предњим свјетлима, али није толико ретро као неки други Реноови дизајни попут новог електричног субкомпактног модела 5 или Р17 купе, преноси Кликс.

Модерни Estafette је базиран на платформи ФлексЕВан, коју је Ренот развио заједно с компанијом Волво и логистичким гигантом ЦМА ЦГМ Групом. 

Величином је сличан актуелном моделу Kangoo, дуг је 4.870 и висок 2.590 мм, али његов компактни екстеријер може заварати јер је Estafette заправо одличан када је ријеч о пртљажном простору.

С капацитетом носивости од 7,1 м2, комби је готово у рангу с пуно већим комбијем Рено Трафик. Из Француске компаније кажу да Estafette комбинује агилност малог модела Клио с импресивним могућностима вуче.

Унутрашњост је фокусирана на то да олакша живот возачима. Висина крова им омогућава да ходају цијелом дужином комбија потпуно усправно. Врата пуне висине на задњој страни омогућавају лак приступ простору за утовар. Бочна врата се отварају клизним механизмом у равној линији, што смањује оптерећење на зглоб руке возача у поређењу с традиционалним свинг-аут вратима.

 

Реноови дизајнери су се забавили те су користили одважне боје како би се удаљили од досадне, анонимне естетике комбија. Кабина је модерна и садржи 7-инчни дигитални инструмент кластер те 12-инчни централни екран осјетљив на додир. Овај екран може приказивати различите апликације намијењене различитим пословима. Постоје чак и виџети испод екрана и на управљачу за брзи приступ омиљеним апликацијама.

Традиционални ретровизори замијењени су 10-инчним вертикалним дигиталним екранима постављеним уз врата.

Рено није открио детаље о електричном погону, но јасно је да је Estafette дизајниран за градску употребу. Ово наговјештава да му не треба огромна снага нити велика батерија како би обавио посао.

Биће интересантно видјети колико ће продукцијска верзија остати вјерна концепту када 2026. године почне силазити с производне траке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана