Renault представио нови мотор са технологијом Формуле 1

Aгенције
Renault представио нови мотор са технологијом Формуле 1

Renault је објавио детаље о новом dCi Twin Тurbo мотору. У питању је 1.6 литарска јединица која помоћу два турбо пуњача производи 160 кс и 380 Нм максималног обртног момента.

На тај начин Renault је успио из мање радне запремине извуче перформансе које су до сада биле карактеристичне за 2.0 литарске турбо-дизел моторе.

Предност новог мотора у односу на споменуту дволитарску јединицу огледа се у већој економичности, с обзиром да је потрошња нижа за око 25%, и мањем загађењу средине. Употреба Twin Turbo технологије осигурава да 90 одсто максималног обртног момента буде доступно већ на 1.500 о/мин, а други турбо компресор укључује се на већим обртајима мотора како би омогућио глатко, линерано убрзање возила.

Овај мотор не треба доводити у везу са постојећом 1.6 dCi турбо-дизел јединицом, која има 130 кс и која је уведена из истог разлога - да замjени 2.0
литарски турбо-дизелаш.

Renault је саопштио да је нови мотор развијен применом знања које је стечено приликом конструисања 1.6 литарског турбо-мотора за болид Формуле 1. Захваљујући томе, унапређено је хлађење и смањено трење између компоненти мотора.

У компанији кажу да је нови мотор пре свега намењен будућим Renault моделима из средње и више класе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана