Renault-Nissan четврти продавац аутомобила на свијету

Танјуг
Renault-Nissan четврти продавац аутомобила на свијету

Групација Renault-Nissan продала је 2013. године рекордних 8,3 милиона возила, заузевши четврто мјесто на листи највећих глобалних произвођача аутомобила, захваљујући између осталог удруживању снага у циљу смањења трошкова.

Nissan је у 2013. на глобалном нивоу продао 5,1 милион возила, 3,3 одсто више у односу на 2012. годину, док је француски произвођач истовремено испоручио 2,63 милиона аутомобила.

Групација је продала укупно 8,3 милиона возила, укључујући продају руске филијале АвтоВАЗ, доспјевши на четврто мјесто по продаји, након Toyotе, General Motors (GM) и групације Volkswagen.

Toyotа је у 2013. продала рекордних 9,98 милиона аутомобила, захваљујући слабом јену и снажној тражњи у САД и Кини, највећем свjетском тржишту аутомобила. GM је истовремено продао 9,71 милион возила, а ВЊ 9,5 милиона.

Јапански медији пишу да Renault и Nissan планирају да интензивирају сарадњу спајањем прозиводње у већој мjери, као и обједињавањем истраживања и развоја у намjери да уштеде 3,8 милијарди долара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана