Renault 16 слави 50. рођендан

Агенције
Renault 16 слави 50. рођендан

Један од најпрепознатљивијих и најуспjешнијих модела у историји француског произвођача, Renault 16, лансиран је 1965. године. У ери доминације лимузина, "шестнаестица" је била један од првих породичних хечбек аутомобила средње класе.

Renault 16 имао је свјетску премијеру пред публиком међународног женевског ауто-салона 1965. године.

У том тренутку, овај аутомобил је својим авангардним дизајном представљао право освјежење у сегменту путничких возила на европском тржишту.

Конструктори су у једном моделу објединили елегантне линије са пространом кабином, великим стакленим површинама и практичним петим вратима гепека која су омогућавала бољи приступ пртљажном простору.

Стилиски, Renault 16 представљао је велики искорак напред у поређењу са претходником, моделом Фрéгате.

Дизајн је потписао Гастон Јуцхет, али велике заслуге за настанак "шестнаестице" имао је тадашњи први човјек компаније, Pierre Dreifus, који је дао зелено свjетло за развој аутомобила препознавши његов велики потенцијал.

У суштини, Renault 16 настао је комбиновањем форме лимузине са функционалним обликом ван возила.

С обзиром да је замишљен прије свега као породично возило, велика пажња посвећена је пртљажном простору. Захваљујући петим вратима, али и опцијама обарања наслона и померања и уклањања задњих сједишта, запремина пртљажника варирала је од минималних 346 до 1.200 литара.

Сједишта су била веома практична - имала су могућност инсталирања дјечијег сједишта, док су наслони могли да се оборе у хоризонталан положај, чиме се добијала равна површина и лежај за одмор двије особе.

 

Када је ријеч о механици, Renault 16 је такође био испред свог времена.

Аутомобил је имао предњи погон, што је тада била ријеткост за моделе из средње класе, а мотор и мијењач били су израђени од алуминијума.

На тржишту се 1968. појавила TS (Tourisme Sportif) верзија, са низом иновација, као што су гријачи задњег стакла, брисачи вјетробрана са двије брзине и четири бризгаљке, а унутрашњи ретровизор имао је подешавање за дневну, односно ноћну вожњу.

Рестилизација из 1969. донела је редизајн фарова и маске хладњака, електро-помична предња стакла и електрични кровни прозор, кожна сједишта...

Нова унапређења услиједила су 1973, када је Renault 16 у верзији TX добио нови мотор запремине 1.647ццм који је производио 93 кс. Погонска јединица омогућавала је аутомобилу да развије 175 km/h.

Renault 16 производио се до 1980, а за 15 година широм свијета продато је 1.851.502 аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана