Ред Бул представио хипераутомобил који развија више од 1.200 КС

Г.С.
Foto: Red Bull Advanced Technologies

Одјел Oracle Red Bull Racing тима, Red Bull Advanced Technologies, на Фестивалу брзине Гудвуд је представио свој хипераутомобил под називом Red Bull RB17.

На представљању хипераутомобила су били присутни директор Oracle Red Bull Racing тима Кристијан Хорнер, технички директор групе Адријан Невју и технички директор одјела Red Bull Advanced Technologies Роб Греј.

Хипераутомобил је дизајнирао легендарни дизајнер Адријан Невју, а резултат је 20 година иновација у Формули 1, које су помогле Oracle Red Bull Racing-у да освоји шест конструкторских титула.

RB17 посједује кабину с два сједишта, карбонску монокок шасију и атмосферски В10 мотор смјештен у средини, који се „врти“ до 15.000 обр/мин. Мотор развија више од 1.200 КС, а ова снага се преноси на задње точкове путем карбонског мјењача. Хипераутомобил је тежак мање од 900 килограма, његова максимална брзина премашује 350 км/х те остварује времена круга као и болид Формуле 1, али је уз то лаган за вожњу и одржавање.

Стручњаци из одјела  Red Bull Advanced Technologies су били задужени за цијели процес дизајнирања и производње хипераутомобила, а биће произведено и продано укупно 50 примјерака. Сваки клијент ће бити уведен у Red Bull породицу кроз сјајно корисничко искуство, укључујући низ догађаја на стази гдје ће власници аутомобила добити прилику да искусе неке од најпознатијих стаза свијета. Дио јединственог искуства је прилагођавање хипераутомобила индивидуалним потребама возача. Сваки примјерак модела RB17 ће бити направљен по наруџби, а купци ће моћи специфицирати све, од боје каросерије до материјала у унутрашњости, преноси Кликс.

„Узбуђени смо због представљања хипераутомобила RB17 на Фестивалу брзине Гудвуд. Ово је један од најаутентичнијих и најузбудљивијих пројеката одјела Red Bull Advanced Technologies. С 20 година наслијеђа у свијету Формуле 1 и организацијом фокусираном на перформансе, дизајнирали смо властити хипераутомобил од 'нуле'. Комбинујући техничке иновације, достигнућа и емоционалну привлачност, RB17 је аутомобил који поставља нове границе. Поносан сам на тим и одушевљен због представљања. Очекујемо да RB17 буде будући класик“, изјавио је Хорнер.

„Размишљао сам о идеји да прихватим изазов и дизајнирам наш властити хипераутомобил, а ово је био фантастичан пројект од концепта до испоруке. Заиста је невјероватно скинути покривач и видјети рођење модела RB17 . Овај хипераутомобил садржи све оно за шта се ми залажемо, неоспорну снагу, брзину и љепоту. Врло је прилагодљив у својим способностима, а ми смо се потрудили да га дизајнирамо као двосјед, тако да возач може с пријатељем уживати у узбудљивој вожњи брзинама карактеристичним за Формулу 1“, рекао је Нењеy.

„RB17 је невјероватан пројект на којем смо имали привилегију радити. Омогућио је одјелу Red Bull Advanced Technologies да покаже своје инжењерске, дизајнерске и техничке могућности те рјешења. Једва чекамо да видимо како власници уживају у својим аутомобилима на стази“, казао је Греј.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана