Развијен нови бензинац, дизел постаје непотребан?

Агенције
Развијен нови бензинац, дизел постаје непотребан?

Компанија Нисан је развила нови тип мотора бензинца за који кажу да ће послати у историју данашње најмодерније дизелаше.

Нови мотор користи технологију варијабилне компресије, а инжењери јапанске компаније наводе да она омогућава да се у сваком тренутку примjењује идеална компресија за сагоријевање - што је кључна компонента за однос снаге и ефикасности.


"Ова технологија даје новом мотору перформансе бензинца са турбо пуњачем, али и снагу и економију данашњих дизел и хибридних агрегата. То је ниво перформанси и ефикасности који су бензинци годинама безуспјешно покушавали да достигну", наводи се.

Нисан своју технологију избацује у први план у правом тренутку, очигледно добро прорачунатом, након што је велики скандал са Фолксвагеном нанио доста штете репутацији дизелаша.

"Дизел мотори су врућа тема у цијелом свијету. Вјерујемо да ће овај наш мотор бити ултимативни бензинац и нешто што би временом могло да замијени напредне дизел моторе данашњице", каже шеф тима за развој Инфинити бренда у Нисану Киничи Танума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана